-
+

Varm vecka väntar – våren i sikte

Vårvärmen är på väg. Denna bild är dock tagen i Stockholm under en solig dag i januari. Arkivbild.
Vårvärmen är på väg. Denna bild är dock tagen i Stockholm under en solig dag i januari. Arkivbild.
VäderTT

Våren närmar sig – och det ser ut att gå snabbt.

De närmaste dagarna skjuter termometrarna skarpt uppåt och det väntas bli mer än tio grader varmt på sina håll.

Annons

Annons

Tidigt under veckan kan det komma några regnstänk över landet, men på onsdag eller torsdag börjar det bli väldigt svettigt i vinterjackorna.

I Stockholmsområdet och på den omgivande ostkusten väntas det bli omkring tio grader varmt under dagarna. I Skåne kan det klättra ytterligare något högre.

Det blir varmt i hela södra Sverige på torsdagen. Det kan bli elva grader i sydligaste Götaland. Det kan bli till och med tolv om man tittar på södra Skåne, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Gunilla Grafström till TT.

Efter en tids högtryck och kall luft drar mildare luft in från Atlanten med sydvästliga och västliga vindar, enligt Grafström.

Det kan slå om ganska snabbt när det sätter i gång, säger hon.
Det blir en kortare period med lägre temperaturer igen mot nästa veckoslut, men inte med den extrema kylan som vi har haft. Sedan blir det mildare igen.

Även i landets allra nordligaste delar slår det om snabbt. I Kiruna, där det är mellan 15 och 20 minusgrader för närvarande, kommer temperaturen närma sig nollan under veckans gång.

Leta för all del fram solbrillor och sneakers, men ropa inte hej till våren ännu. Formellt – enligt SMHI:s definition – har våren anlänt först när temperaturen har hållit sig ovanför nollan på en och samma plats i sju dagar i sträck. I de södra delarna av landet kan har man dock all anledning att börja räkna ned.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss