A-
A+

Varningsskott mot nordkoreanska drönare

Sydkoreanskt stridsflyg sändes på måndagen upp för att skjuta ned nordkoreanska drönare. På bilden landar en sydkoreansk F-22 i Gunsan den 20 december.
Sydkoreanskt stridsflyg sändes på måndagen upp för att skjuta ned nordkoreanska drönare. På bilden landar en sydkoreansk F-22 i Gunsan den 20 december.
NordkoreaTT-AP-AFP

Sydkoreansk militär har skjutit varningsskott mot nordkoreanska drönare som kränkt landets luftrum, uppger det sydkoreanska försvarsdepartementet.

Annons

Annons

Försvarsdepartementet uppger även att stridsflygplan och attackhelikoptrar sändes för att skjuta ned de fem drönarna. Det lämnar dock ingen information om huruvida militären lyckades oskadliggöra drönarna, av vilka en nådde så långt in i landet som till regionen kring huvudstaden Seoul.

Ett av de sydkoreanska stridsflygplanen kraschade senare i kommunen Hoengseong-gun i landets nordliga delar, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Enligt försvarsdepartementet klarade sig de bägge piloterna oskadda.

Det är såvitt känt första gången sedan 2017 som nordkoreanska drönare tagit sig in i Sydkorea. Den gången kraschade en drönare från nord efter att den, enligt Sydkorea, fotograferat en amerikansk militärinstallation i landet.

Enligt Yang Moo-jin, professor i vid Universitetet för Nordkoreastudier i Seoul, är de obemannade luftfarkoster som nu kränkt landets luftrum troligen spiondrönare.

Med tanke på Nordkoreas svaga nivå av drönarutveckling så är det osannolikt att de har angreppskapaciteten som förknippas med modern krigföring, säger han.

Nordkorea har enligt sydkoreanska uppskattningar runt 300 drönare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.