A-
A+

Väskförbud på evenemang: "Minimera risken"

Scaniarinken i Södertälje signalerar inför onsdagskvällens hockeymatch: 'Nya direktiv!' Inga väskor tillåtna – inklusive påsar'.
Scaniarinken i Södertälje signalerar inför onsdagskvällens hockeymatch: "Nya direktiv!" Inga väskor tillåtna – inklusive påsar".
SamhälleTT

Polisen inför ett väskförbud på alla större evenemang i Sverige. Beslutet är fattat utifrån rådande säkerhetsläge.

Det här är ett sätt att ytterligare minimera risken att få in verktyg eller vapen på evenemangen, säger Per Engström, sektionschef på Noa.

Beslutet om att införa ett väskförbud på alla större evenemang hänger ihop med terrorhotnivån, enligt polisen. Arkivbild.
Beslutet om att införa ett väskförbud på alla större evenemang hänger ihop med terrorhotnivån, enligt polisen. Arkivbild.
Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen. Arkivbild.
Per Engström, sektionschef för samordning vid Nationella operativa avdelningen. Arkivbild.

Först uppgav polisen att förbudet gällde sportevenemang men ändrade sedan informationen till att det gäller även konserter och festivaler.

Beslutet uppges hänga ihop med att terrorhotnivån höjts från en trea till en fyra – en ändring som skedde redan i mitten av augusti.

TT: Varför har beslutet fattats just nu?

Det är inget som har påverkat situationen just nu, men det är bekant för alla att hotet mot Sverige ökar på olika sätt. Vi har ett modus: ensam gärningsman, en kniv, som ligger i våra bedömningar för hotbild fyra. Nu inför vi det här för att förhindra att få in verktyg eller i vapen på evenemangen, säger Per Engström, sektionschef för samordning vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

Enhetliga regler

Enligt Per Engström har ett antal arrangörer redan infört de här reglerna och polisen ser nu en möjlighet att få en enhetlig tillämpning.

Vi tycker att det från arrangörens sida har funnits skäl att självmant införa det här. Nu har vi låtit det gå en tid men vi har inte alltid sett det, och nu inför vi det här, helt enkelt, säger han.

Väskförbudet gäller från och med dagens datum 1 november på alla större evenemang i Sverige som kräver polisens tillstånd. Var gränsen går för ett större evenemang vill myndigheten dock inte specificera. En individuell bedömning ska göras i varje enskilt fall.

Medicinska undantag

Enligt Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF), kan storleken på arena och antal besökare spela in. Klart är i alla fall att bland sportevenemangen omfattas allsvenskan, superettan, SHL och hockeyallsvenskan. Däremot påverkas inte teater- och bioföreställningar och inte heller demonstrationer.

Undantag från väskförbudet får göras för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen, men polisen kommer inte ställa krav på läkarintyg eller liknande.

Det är arrangören som får göra en bedömning vid inpasseringen vad som är medicinska skäl, säger Per Engström.

TT: Vad har väskförbudet väckt för reaktioner?

Det är klart att det ifrågasätts, men det kan vara en påminnelse om att vi befinner oss i en förhöjd hotbild. Vi vet att de här arrangemangen, så kallade mjuka mål, är en prioritet för en eventuell gärningsman eller terrorist och det vill vi förebygga så mycket som möjligt, säger Per Engström.

Terrorhotnivån ligger fast

Inte heller Säkerhetspolisen, Säpo, vill uppge om det har kommit någon ny information som gör att polisen har fattat beslut att förbjuda väskor vid större allmänna sammankomster.

Vi går inte in närmare på vad vi delar för information mellan varandra. Men terrorhotnivån ligger fortsatt på en fyra på den femgradiga skalan, det har inte förändrats, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson på Säpo till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.