Västerbotten betalade bluffaktura på en miljon

Regionens revisorer riktar stark kritik mot regionens otillräckliga kontroller av fakturor. Arkivbild.
Regionens revisorer riktar stark kritik mot regionens otillräckliga kontroller av fakturor. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Utan att kontrollera det utländska kontonumret förde Region Västerbotten över en miljon kronor. Betalningen var för röntgenutrustning som regionen beställt från Storbritannien. Men fakturan var falsk och pengarna gick inte till det avsedda företaget, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Händelsen inträffade i januari i år. Det hela uppdagades när den riktiga leverantören hörde av sig och frågade om den uteblivna betalningen.

Regionens revisorer riktar nu hård kritik mot hanteringen. En granskning visar att det råder flera brister i kontrollen av utbetalningar.

Det är obegripligt hur det har kunnat gå till på det här sättet, säger Edward Riedl (M), ordförande för Region Västerbottens revision, till VK.

Datorsystemet måste flagga när ett nytt kontonummer läggs in och det ska inte gå att som enskild medarbetare godkänna en utbetalning, anser revisorerna.

Regionstyrelsen informerades inte om bedrägeriet och inga anteckningar har förts om händelsen. Det finns heller ingen diarieförd avvikelserapport eller analys över regionens hantering, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons