A-
A+

Vatten snart en bristvara i krisens Libanon

Huvudstaden Beirut är försatt i mörker som resultat av bränslekrisen.
Huvudstaden Beirut är försatt i mörker som resultat av bränslekrisen.
LibanonTT-AFP-Reuters

Bränslebristen har redan strypt tillgången till el, transporter och luftkonditionering för de flesta libaneser under de heta sommarmånaderna. Nu riskerar den hårt utsatta befolkningen att även bli utan vatten.

Annons

Annons

Mer än fyra av landets sex miljoner invånare riskerar att bli utan vatten inom de närmaste dagarna på grund av bränslebristen, larmar FN:s barnfond Unicef.

"Livsviktiga resurser som sjukhus och vårdcentraler har varit utan tillgång till rent vatten på grund av elunderskott, vilket riskerar människors liv", säger Unicefs vd Henrietta Fore i ett uttalande.

Utan el är det omöjligt att upprätthålla landets system för vattenrening och distribution, noterar Unicef och påpekar att även viktiga reningsmedel som klor saknas till följd av den ekonomiska krisen.

Ingen lösning i sikt

En politisk lösning på krisen ter sig vara långt borta, landets regering styrs genom dekret sedan den tvingades avgå efter explosionen i huvudstaden Beiruts hamn för drygt ett år sedan.

Och att lyckas få fram ett nytt styre i Libanon, som enligt Världsbanken upplever en av de värsta ekonomiska kriserna världen skådat i modern tid, har varit ett villkor för att internationella bistånd ska delas ut.

Annons

Annons

Hizbollah: Iran hjälper

För några dagar sedan meddelade dock shiarörelsen Hizbollah att bränsle från Iran kommer att importeras till Libanon från och med nästa vecka.

Varken den iranska eller den libanesiska regeringen har bekräftat dessa påståenden, men om planen sätts i verk innebär det att man bryter mot de amerikanska sanktionerna kring iransk oljehandel. Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah utmanade omvärlden att försöka stoppa transporten, som enligt Hizbollah redan är på väg.

Till amerikanerna och israelerna säger jag: det (fraktskeppet) tillhör Libanon, sade han i ett tv-sänt tal.

Kritiker befarar att en iransk bränsletransport skulle dra in Libanon i ett slags kallt marint krig mellan Teheran och Israel, med sanktioner mot Libanon som resultat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!