A-
A+

Vattnet tog hennes stall: "Helt galet"

Rachel Dalrymple hade svårt att tro sina ögon, när vattnet plötsligt började stiga och nå hennes hus.
Rachel Dalrymple hade svårt att tro sina ögon, när vattnet plötsligt började stiga och nå hennes hus.
AustralienRichmond , TT:s utsände

Ovädret har bedarrat, men stora delar av lågt liggande områden vid floder i australiska New South Wales kommer att förbli under vatten lång tid framöver.

Rachel Dalrymples hästar fick hastigt evakueras när vattnet kom.

Att vakna upp och se allt så översvämmat var helt galet.

Annons

Annons

'Jag trodde att jag hade upplevt översvämningar tidigare, men det hade jag inte', säger Kevin Stevenson.
"Jag trodde att jag hade upplevt översvämningar tidigare, men det hade jag inte", säger Kevin Stevenson.
Nyfikna tittar på bron över Hawkesbury River i Windsor, som är helt under vatten.
Nyfikna tittar på bron över Hawkesbury River i Windsor, som är helt under vatten.
Räddningstjänsten SES har haft fullt upp med att rädda personer som fastnat när vattnet nått deras hem, och att förse isolerade med förnödenheter.
Räddningstjänsten SES har haft fullt upp med att rädda personer som fastnat när vattnet nått deras hem, och att förse isolerade med förnödenheter.
Jesse Knibbs har varken rent vatten eller el, och trädgården är översvämmad. Men huset är i stort sett oskatt. 'Vattnet har sjunkit något, så det har lindrat min oro lite', säger han.
Jesse Knibbs har varken rent vatten eller el, och trädgården är översvämmad. Men huset är i stort sett oskatt. "Vattnet har sjunkit något, så det har lindrat min oro lite", säger han.
En pojke paddlar kajak på en översvämmad väg i Windsor i New South Wales.
En pojke paddlar kajak på en översvämmad väg i Windsor i New South Wales.

Kartan och verkligheten stämmer inte överens. Det som ska vara åkrar, vägar och byggnader är i stället en stor sjö. Hawkesbury River nordväst om Sydney har på bara några dagar stigit nästan 13 meter över sina normala nivåer, och dränkt det omgivande låglandsområdet i vatten.

Kevin Stevenson kommer brummande med en höbal på sin motorbåt i Richmond, och lägger till där en bilväg och vatten möts. Han bor normalt på en ås i Richmonds lågländer, en bra bit från floden. Numera står hans hus på en ö, omringad av hundratals meter av vatten.

Men om inte vattnet stiger så borde det gå vägen med huset, säger han.

Följer vägen

Att nå land med den lilla motorbåten tar en halvtimme, berättar han. Han kör över den vattentäckta vägen. På det sättet kan han vara ganska säker på att inte stöta i något. Och även om vägen inte längre syns under vattenmassorna så avslöjar elstolparna som fortfarande sticker upp över ytan var vägrenen går.

På frågan om han någonsin upplevt något liknande skakar han på huvudet.

Men grannen sade att 1961 års översvämning antagligen var värre. Jag trodde att jag hade upplevt översvämningar tidigare. Men det hade jag inte. Det här är en översvämning, säger Kevin Stevenson.

Hawkesbury rinner bland annat genom Richmond och grannsamhället Windsor i delstaten New South Wales. Broarna i båda samhällena är helt översvämmade efter flera dagar av ihållande regn.

Matjätten Coles har flugit in livsmedel med helikopter för att fylla hyllorna i butiken i norra Richmond.

Annons

Annons

Undsättning via båt

I Windsor jobbar räddningstjänsten SES konstant med att lasta små båtar med medicinska förnödenheter, för att frakta dem över floden till behövande på norra sidan.

Det har varit extremt mycket att göra, säger insatschefen Lachlan Wykes.

Förutom att transportera varor har SES personal och frivilliga deltagit i evakueringar och livräddande insatser.

För närvarande handlar det mest om att via båt evakuera personer och djur som fastnat i bostäder, säger han.

En räddningsbåt med evakuerade ombord välte på floden Colo, men alla ombord kunde räddas. Regnet har också – åtminstone tillfälligt – dragit undan och solen skiner över delar av New South Wales.

Det innebär att räddningsinsatserna är lite enklare, men det innebär också att det är en dag att få ut förnödenheter, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian vid en presskonferens.

Omkring 11 000 nödsamtal har registrerats. Under onsdagen rapporterades det första dödsoffret in, då en kropp hittats i en bil i flodvatten, enligt Berejiklian .

"Trodde inte på det"

Jesse Knibbs bor vanligtvis granne med en grönskande park i Windsor. Nu ligger en kajak och flyter i hans trädgård. Den skulle behövas om han torrskodd vill ta sig till vissa grannar. Utanför ytterdörren står sandsäckar uppradade, och hittills ser faktiskt huset ut att trots allt ha klarat sig utan skador.

I helgen började vattnet stiga. Under natten så fylldes parken och trädgården med vatten, säger han.
Jag trodde inte på det (att vattnet skulle stiga så mycket), så jag gjorde inget för att förbereda mig. Det här är min första översvämning, så jag har lärt mig till nästa gång.

Stallet täckt av vatten

Sämre har det gått för Rachel Dalrymple i Bligh Park. Där har vattnet runnit in på husets nedervåning och i garaget. När det gäller familjens stall – hem åt 18 hästar – syns bara taket sticka upp över vattenytan.

Det är rätt otroligt, att vattnet skulle nå så högt, säger hon.

Familjen fick snabbt föra hästarna till trygghet hos vänner och bekanta.

Allt hände under natten, och att vakna upp och se allt så översvämmat var helt galet.

Hur stora skadorna har blivit är svårt att säga. Liksom många andra saknar familjen försäkring mot översvämningar.

Jag tror att en sådan försäkring skulle kosta över 30 000 dollar (200 000 kronor). Och hur stor är egentligen risken? Vi får försöka att rädda det vi kan, säger Rachel Dalrymple.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!