Växande oväder på väg mot USA

En satellitbild från den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA på den tropiska stormen Laura öster om Honduras på fredagen.
En satellitbild från den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA på den tropiska stormen Laura öster om Honduras på fredagen.
USATT-AFP-Reuters

Ett av de två oväder som de senaste dagarna har haft kurs mot USA:s sydkust, Marco, har nått delstaten Louisiana med svagare vindar än befarat.

Annons

Annons

Samtidigt hotar det andra tropiska ovädret, Laura, att växa till en av de kraftigaste orkaner som har drabbat regionen, varnar Louisianas guvernör John Edwards.

Det kan potentiellt bli den starkaste orkanen sedan orkanen Rita, sade han vid en presskonferens natten till tisdag, svensk tid, och refererade till den kategori 5-orkan som drabbade området 2005 och som var en av de kraftigaste orkanerna som har registrerats i Mexikanska golfen.

Flera omkomna

Minst 24 människor har de senaste dagarna omkommit i Haiti och Dominikanska republiken under ovädrets härjningar där.

Laura piskade under måndagen över Kuba med vindar på runt 30 meter per sekund. Skyfall öste ned över önationen, samtidigt som plåttak och träd blåste ned, men det har inte kommit rapporter om att någon ska ha omkommit i Kuba på grund av stormen.

Vindarna tros nå orkanstyrka under tisdagen och sedan fortsätta att växa i styrka, innan de slår till mot USA:s sydkust natten mot onsdag, enligt landets väderorgan National hurricane center (NHC).

Annons

Annons

Tropiskt lågtryck

Laura riskerar då att föra med sig livshotande stormvågor från Texas till Mississippi, varnar NHC.

Samtidigt har Marco, som också har rasat i Mexikanska golfen, försvagats snabbare än förväntat och den tidigare orkanen klassas nu som en storm. Ovädret drog in över Louisiana under måndagen, men meteorologer förutspådde att stormen skulle försvagas till ett tropiskt lågtryck framåt kvällen. Även om ovädret blev mildare än befarat riskerar det dock fortfarande att orsaka översvämningar längs Louisianas kust.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons