A-
A+

Växtätande bjässe hittad i Portugal

Växtätande dinosaurier som levde för 210–66 miljoner år sedan.
Växtätande dinosaurier som levde för 210–66 miljoner år sedan.
ArkeologiTT

Den gick på fyra ben, var 25 meter lång och 12 meter hög. Nu gräver paleontologer i Portugal fram det man tror är det största fossilfyndet i Europa.

Annons

Annons

Jätteskelettet upptäcktes först 2017 när ägaren till en fastighet i Pombal hittade benbitar i samband med byggarbeten och kontaktade forskarna.

I augusti i år arbetade portugisiska och spanska paleontologer med att frilägga skelettet som uppskattas ha legat i jorden 150 miljoner år.

Det är ovanligt att hitta alla revbenen från ett sånt här djur, inte minst i den här ställningen, där den ursprungliga anatomiska positionen är bibehållen, säger Elisabete Malafaia, forskare vid universitetet i Lissabon, till phys.org.

Revben och ryggkotor visar ett det rör sig om en sauropod som var runt 25 meter lång och 12 meter hög.

Sauropoderna var växtätande dinosaurier som gick på fyra ben och hade lång hals och svans. Bland dem finns de största djur som någonsin gått på planetens yta.

Fossilets ställning gör att paleontologerna har gott hopp om att kunna hitta fler skelettdelar från samma dinosaurie i området

Utgrävningarna i bekräftar att Pombalregionen har viktiga fossiler från ryggradsdjur från den sena juraperioden, som de senaste årtiondena har försett oss med mycket viktigt material för kunskapen om faunan på iberiska halvön för 145 miljoner år sedan, säger Elisabete Malafaia.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.