A-
A+

Vd:n om olyckan: Mekanisk säkring var olåst

Den tioårige pojke som på torsdagen föll ur en karusell på Skara sommarland är svårt skadad. Arkivbild.
Den tioårige pojke som på torsdagen föll ur en karusell på Skara sommarland är svårt skadad. Arkivbild.
OlyckaTT

Den tioårige pojke som åkte ur en karusell på Skara sommarland är svårt skadad.

Vi gör en utredning parallellt med polisen. Jag vill inte gå händelserna i förväg men det är mekaniska saker som har öppnat sig, säger parkens vd Janne Nilsson.

Annons

Annons

Larmet om olyckan kom in strax efter klockan 19 på torsdagen. Den tioårige pojken hade åkt attraktionen Rodeo och under färden av någon anledning fallit ur åkvagnen. Pojken fördes till sjukhuset i Skövde. Enligt Skaraborgs Läns Tidning skulle han opereras för frakturer.

Han är svårt skadad och ligger kvar på sjukhuset för vård, sade Catrin Olofsson, kommunikatör på Skaraborgs sjukhus, till TT på fredagsförmiddagen.

Enligt Janne Nilsson, vd för Skara sommarland, ska pojken föras till universitetssjukhuset i Linköping för operation, men detta kan Skaraborgs sjukhus varken dementera eller bekräfta under fredagseftermiddagen.

Attraktionen stängdes av under torsdagen. Efter ha gjort en initial undersökning på torsdagskvällen var polisens tekniker på plats under fredagen för en mer ingående teknisk undersökning. Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.

Utreder själva

Janne Nilsson säger att parken själva gör en parallell utredning.

Jag vill inte gå händelserna i förväg men det är mekaniska saker som har öppnat sig och det vi reder ut är hur det kunde hända. Vi ska plocka ned felloggar och prata med artisterna som körde attraktionen. Vi ska också prata med pappan som satt bredvid pojken. Vi kommer inte att starta attraktionen igen innan vi vet exakt vad som hände.

Rodeo är en attraktion som påminner om klassikern Kaffekoppen. Den består av tre armar och på varje arm finns en platta med fyra åkvagnar. Förutom att hela attraktionen snurrar runt roterar både plattorna och åkvagnarna kring sin egen axel. Vagnarna lyfter aldrig utan befinner sig cirka 40 centimeter ovan marken. Avsikten är att skapa en illusion av en rodeotjur som vill kasta av sin ryttare.

Annons

Annons

Rullar på

Medan Rodeo är stängd rullar allt annat på som vanligt.

De två artisterna, som vi kallar våra anställda, som jobbade på Rodeo när olyckan inträffade jobbar även i dag, men med andra arbetsuppgifter. Vi har en debriefing med dem, säger Janne Nilsson.

För två år sedan skadades en åttaårig pojke i samma karusell.

I grunden hade vi två mekaniska lås på den här och 2019 inträffade det att en bygel åkte upp då hade vi haft ett handhavandefel från vår attraktionsvärd. Det var inte alls samma dignitet på den olyckan men vi modifierade om så det blev en tredje mekanisk säkring och det var den som var upplåst vid olyckan i torsdags.

TT: Kan besökarna känna sig säkra att inget händer på de andra attraktionerna?

Vi startar aldrig en attraktion som inte är säker och vad som hände är nästintill osannolikt. Vi har jättehögt säkerhetsfokus, det är det viktigaste för oss. Vi gör våra morgonrutiner och gör både vecko- samt månadskontroller. Vi har dessutom en tredjepartsinstruktör som kollar att maskinerna är ok innan vi öppnar parken.
Det är jättetråkigt det som hänt, vi gör allt vad vi kan för att stötta familjen, säger Janne Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!