A-
A+

Venedig ska börja ta betalt av dagsbesökare

Från och med våren 2024 kommer Venedig börja ta inträde av dagsbesökare i staden. Arkivbild.
Från och med våren 2024 kommer Venedig börja ta inträde av dagsbesökare i staden. Arkivbild.
ItalienTT

Från och med våren 2024 kommer Venedig att införa ett biljettsystem för dagsbesökare i ett försök att begränsa antalet turister i staden, rapporterar The Guardian.

Annons

Ett dagsbesök i de historiska delarna av staden kommer att kosta fem euro, motsvarande knappt 60 svenska kronor per person.

Venedigs borgmästare Luigi Brugnaro sade i ett uttalande att det är nödvändigt att begränsa antalet turister vid vissa tidpunkter men att det inte innebär att staden stängs.

"Venedig kommer alltid att vara öppen för alla", sade Brugnaro.

Boende, pendlare, studenter och barn under 14 år kommer inte behöva betala inträdesavgiften till staden. Inte heller turister som stannar en natt eller mer, uppger lokala myndigheter.

30 dagar

Det lokala styret kom på tisdagen överens om att genomföra ett test av inträde under 30 dagar i vår och sommar, företrädesvis på helgdagar och helger. För ett mer permanent införande krävs ytterligare beslut av den bredare stadsfullmäktige som sammanträder den 12 september.

Många detaljer kring inträdet är fortfarande oklara, exempelvis hur många biljetter som kommer att säljas varje dag.

Men oavsett det sade Simone Venturini, som är stadens rådsmedlem för turism, att det nya systemet innebär att Venedig blir en "föregångare på global nivå".

Ny balans

Han sade att det inte handlar om att tjäna pengar eftersom den föreslagna inträdesavgiften bara täcker kostnaden för systemet.

I stället handlar det om att hitta "en ny balans mellan rättigheterna för dem som bor, studerar eller jobbar i Venedig och för dem som besöker staden".

Myndigheterna i Venedig har i många år försökt minska trycket från det stora antalet turister som kommer till staden. Planerna på att ta inträde har skjutits upp flera gånger av oro för att det allvarligt skulle påverka inkomsterna från turismen och minska rörelsefriheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.