A-
A+

Verstappen världsmästare efter galna rysaren

Max Verstappen firar segern.
Max Verstappen firar segern.
Formel 1TT

Det såg helt avgjort ut för Lewis Hamilton.

Då skedde miraklet. En omstart och ett däckbyte tog Max Verstappen tillbaka in i striden – och den chansen förvaltade han.

Nu är han världsmästare.

Det är otroligt, säger Verstappen.

Annons

Annons

Inför det säsongsavslutande loppet stod formel 1-rivalerna på exakt samma poäng. Förutsättningarna var därför ganska simpla: den som tog sig i mål först blev världsmästare.

En uppgift som Mercedesföraren Hamilton såg ut att fixa.

"Vi behöver nog ett mirakel för att vinna det här mästerskapet", sade Red Bulls stallchef Christian Horner om Verstappens förutsättningar när tio varv återstod.

"Äntligen lite tur"

Britten hade då gått upp i en klar ledning och Verstappen tycktes inte ha något att sätta emot den sjufaldige världsmästaren.

Men Red Bull fick sitt mirakel.

När Williamsföraren Nicholas Latifi kraschade med fyra varv kvar tog Verstappen chansen att byta till nya fräscha däck i samband med att förarna tvingades sänka farten rejält. Samtidigt behöll Hamilton sina gamla.

Äntligen lite tur för mig, säger Verstappen i segerintervjun om incidenten.

Annons

Annons

"Det är fantastiskt"

Fältet trycktes ihop och när säkerhetsbilen lämnade banan med ett varv kvar var det helt jämnt. Verstappen lyckades passera sin rival på sluttampen – och gick i mål som världsmästare.

Det är fantastiskt. Jag körde hela racet och kämpade och sedan fick vi möjligheten på sista varvet, det är fantastiskt. Det är galet, säger han.
Mitt mål när jag var liten var att bli en formel 1-förare. Man drömmer om podium och segrar. Men när du säger till mig att jag är världsmästare, är det helt otroligt.

Det är 24-åringens första världsmästartitel i karriären. Hamilton å sin sida lyckades inte fylla på prisskåpet med en åttonde VM-pokal.

Vi gav allt. Sista delen av säsongen gav vi absolut allt och vi gav aldrig upp. Det är det viktigaste, säger Hamilton.

Efter loppet lämnade Mercedes in två protester mot Verstappen, som senare avfärdades. Hamiltons stall går dock vidare och överklagar till motorsportens International court of appeal, uppger AP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.