A-
A+

Vetlanda hoppas på en förklaring till dådet

BrottTT

Sju personer attackerades med kniv av den 22-årige mannen i centrala Vetlanda i början av mars. I dag ställs han inför rätta åtalad för sju mordförsök.

Många hoppas att det under rättegången ska gå att få någon förståelse för hans motiv, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö (S) till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

En 22-årig man löpte amok och knivhögg sju män, flera av dem livshotande. Polisen kunde gripa mannen inom loppet av knappt 20 minuter. Arkivbild.
En 22-årig man löpte amok och knivhögg sju män, flera av dem livshotande. Polisen kunde gripa mannen inom loppet av knappt 20 minuter. Arkivbild.
”Såvitt jag känner till har målsägandena återhämtat sig och har främst men i form av ärrbildning”, säger åklagaren Adam Rullman. Arkivbild.
”Såvitt jag känner till har målsägandena återhämtat sig och har främst men i form av ärrbildning”, säger åklagaren Adam Rullman. Arkivbild.
'Jag kan bli stolt över Vetlanda. Stolt över att vi kanske i kommunens tyngsta stund ändå kunde visa de fina sidorna', säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö. Arkivbild.
"Jag kan bli stolt över Vetlanda. Stolt över att vi kanske i kommunens tyngsta stund ändå kunde visa de fina sidorna", säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö. Arkivbild.

Det var en vanlig dag i Vetlanda i början av mars. Folk spankulerade över torget mellan kommunhuset och stadshotellet, tog en kopp kaffe på Espresso House och köpte tidningen på Pressbyrån vid resecentrum. Men på några korta ögonblick förändrades allt.

En 22-årig man löpte amok och knivhögg sju män, flera av dem livshotande. Dåden skedde på olika platser i de centrala delarna av staden. Polisen kunde gripa mannen inom loppet av knappt 20 minuter.

Hoppas på förklaring

Det har nu gått mer än två månader. Vardagen återvänder långsamt. När rättegången inleds i Jönköpings tingsrätt hoppas många Vetlandabor på en förklaring.

Många hoppas att man ska kunna få svar. Få lite förståelse för varför det hände. Vad som var den utlösande faktorn, säger Tvarnö.

I förundersökningen kan man läsa den afghanske mannens egen berättelse. Han erkände dåden redan dagen efter.

Alla människor har sett, så det går inte neka till. Jag är inte medveten om allting, men jag kan berätta om det som jag är medveten om, säger mannen i förhör.

Han berättar om sitt drogmissbruk. Om viljan att åka tillbaka till Afghanistan. Och om hur något hände när han rökte en cigarett kort före dåden. I det blodprov som togs några timmar senare hittades spår av cannabis.

Det kändes som om jag pratade med Gud eller någon uppifrån pratar med mig. Ja, det var kanske Satan, berättar han.

Annons

Annons

Liten rättspsykiatrisk undersökning

Kort därefter inledde han sitt vansinnesdåd. Enligt åklagaren har den 22-årige mannen inte kunnat förklara vad som låg bakom attacken.

Han har inte lämnat något rimligt eller närmare motiv överhuvudtaget, sade kammaråklagare Martin Svensson när åtalet lämnades in.

22-åringen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde. Mycket talar för att det också kommer att göras en större rättspsykiatrisk undersökning.

"Jag kommer att begära att en sådan undersökning inhämtas", skriver åklagaren Adam Rullman i ett mejl till TT.

Sammanlagt knivhöggs sju män under attacken, fyra av dem fick livshotande skador. Också offren berättar om attackerna i polisförhör. En av dem sätter ord på den skräck som han kände vid angreppet.

Han såg galen ut och hade mord i blicken, säger mannen.

Samtliga offer har kunnat lämna sjukhusen.

"Såvitt jag känner till har målsägandena återhämtat sig och har främst men i form av ärrbildning", säger Rullman.

Vilket straff åklagaren kommer att yrka på är det för tidigt att uttala sig om.

"Min bedömning är att straffvärdet är väldigt högt, men utfallet av den rättspsykiatriska undersökningen kommer ha betydelse för påföljdsfrågan."

Sommaren smyger sig på

Sommaren smyger sig på. Och vardagen i Vetlanda har långsamt återgått till det normala.

Jag kan bli stolt över Vetlanda. Stolt över att vi kanske i kommunens tyngsta stund ändå kunde visa de fina sidorna, säger Henrik Tvarnö.

Han talar om många manifestationer. Om människor som på olika sätt visat omtanke om varandra. Och om att det blivit mer accepterat att visa känslor.

Händelsen har fått Vetlanda att växa ihop på något sätt, säger han.

I dag inleds rättegången. Av praktiska skäl flyttad från Eksjö till säkerhetssalen vid Jönköpings tingsrätt. Nu återstår att se om Vetlandaborna kan få några svar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss