A-
A+

Vicepresident Harris sinkad av "hälsoincident"

USA:s vicepresident Kamala Harris på väg att lämna Singapore. Men resan till Vietnam försenades på grund av märkligheter i Hanoi.
USA:s vicepresident Kamala Harris på väg att lämna Singapore. Men resan till Vietnam försenades på grund av märkligheter i Hanoi.
USATT-Reuters

I tre timmar försenades den amerikanska vicepresidenten Kamala Harris flyg från Singapore till Hanoi på tisdagen. Orsaken var en "anormal hälsoincident" i den vietnamesiska huvudstaden, enligt USA:s ambassad där.

Annons

Annons

Det handlar om minst två amerikaner i Hanoi som fått medicinsk omsyn efter händelser i helgen och dagarna före Harris ankomst, skriver en NBC-journalist på Twitter.

Den amerikanska regeringen använder ofta uttrycket "anormal hälsoincident" om det så kallade Havannasyndromet. Termen härstammar från 2016, då personal på USA:s ambassad i Kuba drabbades av huvudvärk, yrsel och i vissa fall bestående hjärnskador.

"Efter en noggrann utvärdering beslutades att vicepresidentens resa skulle fortsätta", hette det i ambassadens uttalande.

I förra veckan sökte minst två tjänstemän från USA i Tyskland vård för Havannasyndromet, enligt The Wall Street Journal. 2017 drabbades personal vid USA:s konsulat i kinesiska Kanton. Liknande rapporter har därefter kommit från Ryssland och Miami, och i juli från Wien i Österrike.

Det är oklart vad som orsakar Havannasyndromet. En teori är att det rör sig om attacker med riktade mikrovågor utförda av främmande makt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!