A-
A+

Vill se hårdare straff för dömda ex-advokater

De två männen, som tidigare arbetat som advokater, dömdes tidigare i juli av Södertörns tingsrätt. Arkivbild
De två männen, som tidigare arbetat som advokater, dömdes tidigare i juli av Södertörns tingsrätt. Arkivbild
BrottTT

Domen mot två tidigare advokater i Stockholmsområdet har överklagats av åklagaren, som vill se strängare straff för de båda.

Tidigare i juli dömdes de för allvarlig brottslighet och fick sex respektive fyra års fängelse.

Annons

Annons

Den 12 juli i år kom domen mot de två tidigare advokaterna, som kopplats till det kriminella Vårbynätverket och uteslutits ur Advokatsamfundet. En 42-årig man, som i konversationer på krypteringstjänsten Encrochat kallats "Kungen", dömdes till sex års fängelse för förberedelse till mord av Södertörns tingsrätt.

Mordplanerna hade koppling till andra kriminella nätverk och var riktade mot en person som satt i fängelse.

Gav råd

Hans kollega, kallad "Prinsen", fälldes för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud och fick fyra års fängelse. Han dömdes för att ha gett råd till ledande personer inom Vårbynätverket om hur de skulle undvika att bli upptäckta av polisen när de skötte sin narkotikahandel, samt för att han lämnat ut sekretessbelagda uppgifter.

Åklagaren Ewamari Häggkvist överklagar nu domen på flera punkter, vilket Dagens Juridik först uppmärksammade. Dels vill hon att hovrätten dömer männen till längre fängelsestraff, dels ifrågasätter hon att de friades för skyddande av brottsling. Tingsrätten har gjort en felaktig tolkning av vad som gäller, hävdar åklagaren.

Annons

Annons

"Är ologisk"

"Tolkningen innebär att det endast är straffbart att skydda en brottsling om man misslyckas med att skydda denna men att det är straffritt om man lyckas med att skydda brottslingen", skriver Häggkvist i sin överklagan.

Männen har båda nekat till brott och 42-åringens advokat Slobodan Jovicic förklarade redan när domen kom att han fått i uppdrag att överklaga den.

Jag kan konstatera att domen både är ologisk och brister i sin bevisvärdering, sade Jovicic.

Parterna har fram till den 2 augusti på sig att överklaga domen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.