A-
A+

Vilodag för EM-stjärnorna: "Otroligt viktigt"

Jamina Roberts och Linn Blohm och de övriga svenska spelarna får välbehövlig vila inför ödesmatchen mot Kroatien.
Jamina Roberts och Linn Blohm och de övriga svenska spelarna får välbehövlig vila inför ödesmatchen mot Kroatien.
HandbollLjubljana, TT:s utsända

Sverige laddar för ett EM-drama. Men efter nästan en månad på resande fot behöver laget återhämtning. Därför fick spelarna ledigt inför Kroatien-matchen – vissa umgicks med sina barn.

Då försvinner handbollen och man är bara där och är mamma, säger Linn Blohm.

Annons

Annons

Sverige studsade tillbaka efter två förluster med att vinna mot Ungern med 30–25. Men även när det blir seger är det slitsamt att spela handboll. Axnér är inte orolig för lagets fysiska form men vill att spelarna ska orka även mentalt.

Jag tror inte att det är något större bekymmer med den fysiska statusen. Det är klart att en del spelare har fler minuter i sig. Nu handlar det också om att mentalt orka. Vi har varit i väg sedan den 25 oktober nu, och det är ganska länge, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Därför har han gett laget en träningsfri dag, för mental återhämtning.

Vi tränar ingen handboll i dag och de har fått ta på sig lite andra kläder, ge sig ut på stan, se något annat och samla lite kraft. Det tror jag är mer nyttigt än att vi står och ältar om kroatiska högernian går dit eller dit, det kommer vi att lösa i morgon eller på våra genomgångar. Så jag hoppas att de tankar lite kraft, det kan vara där vi behöver fylla på nu, säger Tomas Axnér.

"Otroligt viktigt"

Spelarna tackar och tar emot. På hotellet fylls snabbt lobbyn och olika destinationer planeras.

Linn Hansson flögs ner häromdagen och gjorde mästerskapsdebut mot Ungern. Hon är inte i lika stort behov av vila, men hon ser nyttan det gör för lagkamraterna.

Jag kom precis in så för mig betyder det inte så mycket, men jag tror att det är otroligt viktigt för dem som har varit här länge att få ta det lugnt en dag och bara göra annat, säger Hansson.

Annons

Annons

"Då försvinner handbollen"

Linn Blohm och Jamina Roberts har sina barn på plats, och tid med dem är det bästa när energireserverna blir lägre.

Du är ju i den här bubblan och det enda du tänker på är handboll; matchen, träningen, hur kroppen mår. Då är det extremt skönt att få komma i väg, speciellt om man kommer ut och får träffa sin son. Då försvinner handbollen och man är bara där och är mamma och får otroligt mycket energi av att se honom glad, säger Blohm.

EM är det första mästerskapet på länge där spelarna har möjlighet att ge sig ut och träffa familj. Både på OS och VM i fjol var de instängda i en bubbla på grund av covid-19. Enligt Linn Hansson är familjerna viktiga för återhämtningen.

Ja, gud ja. Nu var ju inte jag med då, men jag har hört historier. De var bara på hotellet och fick knappt gå någonstans. Att ha dem här tror jag verkligen betyder jättemycket.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.