A-
A+

Vindkraften tappar i opinionen

Mindre populära. Arkivbild.
Mindre populära. Arkivbild.
EkonomiTT

Fortfarande populärt, men tappet är tydligt. Svenskarna är mindre benägna att vilja ha vindkraftverk nära sin permanenta bostad, visar en SOM-undersökning från Göteborgs Universitet.

Annons

Annons

För första gången är det fler svenskar som är emot, än för, vindkraft i närheten av sin bostad.

Vindkraften är generellt en populär energikälla bland svenskarna. Enligt den senaste nationella undersökningen vill 58 procent av svenskarna satsa mer på vindkraft än i dag, och 21 vill satsa ungefär lika mycket som idag. 13 procent vill satsa mindre eller helt avstå. Bara sol- och vattenkraft är populärare.

Men jämfört med nivåerna för cirka 10 respektive 20 år sedan har vindkraften tappat i popularitet. Och i de senaste undersökningarna, från 2020 och 2021, syns tydligt negativa rörelser i opinionen.

Enligt SOM-institutet, som står bakom studien, har inget annat energislag i undersökningen i modern tid haft ett större tapp i opinionsstöd än vad vindkraften har just nu.

"Det handlar nog inte i första hand om att synen på vindkraft i sig blivit markant mer negativ, utan snarare att man anser att det har byggts tillräckligt redan", skriver Erik Jönsson, biträdande forskare vid Statsvetenskapliga institutionen i en kommentar.

Enligt Energimyndigheten fanns hösten 2021 4 754 vindkraftverk i Sverige och ökningen har varit stor senaste åren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.