A-
A+

Vingegaard tog chansen – drygade ut ledningen

Jonas Vingegaard ser ut att vinna Tour de France.
Jonas Vingegaard ser ut att vinna Tour de France.
CykelTT-AFP-Ritzau

Allt pekar på att det blir dansk seger i Tour de France. Jonas Vingegaard kom tvåa före Tadej Pogacar och utökade därmed totalledningen i Tour de France. Belgiske lagkamraten Wout van Aert knep förstaplatsen före dansken i den näst sista etappen av Tour de France.

Annons

Annons

I den 20:e etappen från Lacapelle-Marival till Rocamadour i Frankrike hade slovenen Pogacar, som ligger tvåa i totalen, en sista chans att knappa in på danskens ledning.

Men dansken drygade istället ut den då han kom tvåa i tempoloppet före slovenen på tredje plats. Vingegaard leder nu sammandraget med tre minuter och 34 sekunder.

25-årige Vingegaard kunde egentligen cykla på sin ledning men valde i stället att trampa på ordentligt. I närheten av slutet missbedömde han en kurva och fick bromsa hårt för att undvika en krasch.

När dansken kom i mål blev det gråtfest då han först gratulerades av lagkamraten och etappvinnaren van Aert som var märkbart rörd över sin egen vinst. Sedan möttes han av sin partner och barn som stod länge och grät till fotografernas bilder.

Den förmodade totalsegern är i så fall den första av en dansk sedan Bjarne Riis 1996. Ritzau rapporterar att Köpenhamns kommun kommer anordna en hyllning till Vingegaard på rådhuset och nöjesparken Tivoli på onsdag. Han ska köras runt i staden med öppen bil.

Den sista etappen har målgång på Champs-Élysées i Paris.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.