Viss ljusning på arbetsmarknaden

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Läget på arbetsmarknaden har förbättrats något och arbetslösheten har nu minskat till 9,0 procent.

Samtidigt har mer än 100 000 varslats sedan coronapandemins utbrott.

Annons

Annons

Arbetsförmedlingens nya siffror visar på en liten förändring när det gäller arbetslösheten.

Från att ha legat kring 9,2 procent sedan mitten av juli har den nu tickat ned något, 0,1 procentenheter, sedan veckan dessförinnan.

Det tyder på att det finns en viss ljusning på arbetsmarknaden. Det är nu ungefär lika många som skriver in sig som också lämnar för arbete, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Stigande arbetslöshet

Den gångna veckan varslades samtidigt 1 913 personer om uppsägning vilket gör att det nu är totalt 100 849 personer som varslats sedan början av mars. Under veckan skrev 9 135 personer in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Vi hade en bedömning före sommaren att arbetslösheten skulle stiga i högre takt, vår fortsatta bedömning är att den kommer att fortsätta stiga men hur mycket är osäkert.

Arbetsförmedlingen arbetar för närvarande med en ny uppdaterad prognos som ska presenteras under oktober månad.

Tittar man var det finns jobb i nuläget så är det inom vård och omsorg, utbildning men även som transportbud och personliga assistenter, inom dessa finns det efterfrågan.

Annons

Annons

Flera studieplatser

Ytterligare påverkan får det ökade antalet studieplatser vilket gör att många nu i stället valt att skriva in sig vid exempelvis högskolor och universitet.

Det är en bra tid att utbilda sig. Många som förlorat jobb är unga människor. En hel del av de jobb som försvunnit inom industrin och handeln är också sådana jobb som inte kommer att komma tillbaka för det pågår en strukturomvandling, säger Annika Sundén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons