Visselblåsare: Jag tystades av Vita huset

President Donald Trump och chefen för departementet för USA:s inre säkerhet, Chad Wolf. Arkivbild.
President Donald Trump och chefen för departementet för USA:s inre säkerhet, Chad Wolf. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

En högt uppsatt tjänsteman inom USA:s underrättelsetjänst påstår att Vita huset beordrade honom att upphöra med rapportering om rysk inblandning i det amerikanska valet.

I stället skulle fokus ligga på kinesisk och iransk inblandning.

Annons

Annons

Visselblåsaren Brian Murphy, som varit högt uppsatt inom departementet för inrikes säkerhet (DHS), säger att varningen i maj i år kom från Chad Wolf, som är tillförordnad chef för departementet Homeland security.

I en skrivelse som nu blivit offentlig uppger Murphy att Wolf i sin tur fick ordern från president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien.

Murphy skriver att han den 1 augusti degraderades efter två års påtryckningar om att förvränga underrättelserapporter. I detta ingick bland annat, påstår han, att överdriva hotet om att terrorister kunde ta sig in i USA från Mexiko, tona ned hotet från vit makt-rörelsen och undvika rapportering om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Visselblåsaren hävdar att när han och chefen Chad Wolf möttes den 8 juli så påpekade Wolf att mötet behövde hållas eftersom Murphys beteende fick presidenten att "framstå i dålig dager".

Wolf ska därefter ha uteslutit Murphy från fler möten i ämnet, och en rapport som sedan släpptes tonade ned rysk inblandning och betonade i stället iransk och kinesisk sådan.

Representanthusets underrättelseutskott som leds av Demokraterna, har kallat Murphy att vittna i kongressen den 21 september.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons