A-
A+

Visselblåsare vill ha tuffare datalagar i EU

Facebook-avslöjaren Frances Haugen talar inför EU-parlamentet i Bryssel.
Facebook-avslöjaren Frances Haugen talar inför EU-parlamentet i Bryssel.
EUTT:s korrespondent

Tuff lagstiftning behövs för att hålla ordning på sociala mediejättar som Facebook, manar visselblåsaren Frances Haugen inför EU-parlamentet.

Annons

Annons

Amerikanskan slutade arbeta på Facebook tidigare i år och har sedan dess skakat om ordentligt med sina avslöjanden om företaget. Haugen är djupt kritisk mot hur Facebook hanterar desinformation och hatiska inlägg.

Jag är här för att jag anser att Facebooks produkter skadar barn, skapar splittring, försvagar vår demokrati och mycket mer. Facebook väljer hela tiden vinst före säkerhet, säger hon inför en hel rad utskott i EU-parlamentet i Bryssel på måndagskvällen.

"Vill inte skryta"

Hon svarar snabbt och insatt på otaliga frågor från ledamöterna, om Facebooks algoritmer och kontroller.

Jag menar inte att skryta, med det finns kanske bara 200-300 personer i hela världen som har samma kunskaper som jag om hur det här fungerar. Och bara det är i sig ett säkerhetsproblem, säger hon.

Haugen har tidigare vittnat även inför USA:s senat och åker senare i veckan vidare till Frankrike för att tala till folkvalda där.

Annons

Annons

Lagar på gång

Inom EU sker hennes besök samtidigt som såväl EU-parlamentet som EU:s ministerråd funderar över två tunga förslag som lades fram i december i fjol för att modernisera datahanteringen i Europa. I det arbetet blir Haugens uppgifter nu ett viktigt inspel.

Dina avslöjanden är väldigt oroande. Användarnas grundläggande rättigheter står på spel. Företagen håller på att misslyckas med att sköta sin självreglering, varnar exempelvis spanske ledamoten Juan Fernando López Aguilar, som är ordförande i EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter.

Haugen håller med.

Lagarna måste vara starka och efterföljas med fast hand. Annars missar vi den här chansen, säger Haugen i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.