A-
A+

Vittnet om Floyd: Jag bevittnade ett mord

Vittnet Donald Williams vid rättegången mot Derek Chauvin.
Vittnet Donald Williams vid rättegången mot Derek Chauvin.
USATT

Under dag två i rättegången mot Derek Chauvin, polismannen som anklagas för att ha orsakat den svarte mannen George Floyds död, vittnade Donald Williams att han ringde polis när han såg Chauvin pressa sitt knä Floyds nacke.

Annons

Annons

Jag kände att jag bevittnade ett mord, så jag var tvungen att ringa polisen och rapportera mot polisen, säger han.

Hans larmsamtal till 911 spelades upp i rättegångssalen under den andra rättegångsdagen och Donald Williams torkade sina tårar med en vit pappersnäsduk när han fick höra sin egen panikslagna röst.

Williams korsförhördes sedan och Chauvins advokat ställde honom mot väggen för att han skrikit mot polismannen, skriver Reuters.

Kallade du honom en "tuff kille"? Kallade du honom en "riktig man"? Du kallade honom för en "slusk" minst 13 gånger, sade försvarsadvokaten Eric Nelson.
Om du har räknat utifrån videon, så stämmer det säkert: 13, svarade Donald Williams och log i riktning mot Chauvin.

"Mannen är rädd

Ex-polisen Derek Chauvin, som står anklagad för tre dråpliknande punkter. Den video som spreds över världen efter ingripandet i maj i fjol – där Floyd innan han blir livlös pressar fram orden "jag kan inte andas" – filmades av 18-åriga vittnet Darnella Frazier.

Hon berättade i rättegångssalen i Minneapolis om hur hon sett George Floyd inne på en mindre matbutik, där han anklagades för att ha försökt använda en falsk 20-dollarsedel. Hon var där för att köpa snacks med sin 9-åriga kusin. Utanför butiken såg hon sedan polisen gripa George Floyd.

Jag ser en man på marken och en polis som knäar över honom. Mannen är rädd, livrädd och ber för sitt liv, sade Frazier i vittnesbåset.

Derek Chauvins advokater har hävdat att polismannen blev distraherad från sitt "omhändertagande" av George Floyd av arga förbipasserande. Åklagaren frågade Daniella Frazier om hon uppfattat att det fanns ilska hos de som bevittnade händelsen.

Nej. Den enda som var våldsam var poliserna, Chauvin och den andra polismannen, sade hon enligt USA Today.

Chauvin, som arbetat som polis i 19 år, nekar till brott och hävdar att han "gjorde det han tränats att göra".

Försvaret väntas även trycka på att Floyd led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen – och att det bidrog till att hans hjärta stannade.

Annons

Annons

Förrådde ämbetet?

I sitt öppningsanförande anklagade åklagare Jerry Blackwell Derek Chauvin för att ha "förrått sin polisbricka" genom att använda överdrivet och omotiverat våld vid det dödliga ingripandet.

Medborgare som grips ska aldrig hållas i liggande ställning, med undantag för korta stunder för att få dem under polisens kontroll, sade Blackwell inför juryn.

George Floyds död har berört miljontals människor både i och utanför USA. Det blev startskottet för den största rörelsen för rättvisa och mot rasism sedan 1960-talets medborgarrättsrörelse. Amerikaner av olika bakgrund har trätt fram och vittnat om polisens övervåld mot svarta och krävt en reformerad yrkeskår.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!