A-
A+

VM avslutades med kaos – Klæbo fråntogs guldet

Ryssen Alexander Bolsjunovs stav går av i spurtstriden med Norges Johannes Høsflot Klæbo på skid-VM i Oberstdorf.
Ryssen Alexander Bolsjunovs stav går av i spurtstriden med Norges Johannes Høsflot Klæbo på skid-VM i Oberstdorf.
SkidorOberstdorf, TT:s utsände

Skid-VM avslutades med en riktig såpa.

Norges Johannes Høsflot Klæbo spurtade hem guldet på femmilen – men diskades efter ett långt jurykaos.

Efteråt var ingen riktigt nöjd. Inte ens guldmedaljören Emil Iversen.

Efterspelet kan fortsätta i dagar.

Annons

Annons

Först efter ett 50 minuter långt jurykaos kom beskedet om diskningen och Johannes Høsflot Klæbo lämnade ensam stadion i besvikelse.

"Det känns som den tuffaste dagen i min karriär. Jag kände mig stark idag och hade bra kontroll i hela loppet", skriver norrmannen på Instagram.

"Jag måste vara ärligt och säga att det har varit mycket frustration och ilska efter loppet. Jag har sett fram emot det här länge och det var huvudmålet den här säsongen."

En norsk motprotest lämnades in, och avslogs. Men Norge kan inom 48 timmar gå vidare med ytterligare en protest till Internationella skidförbundet (Fis).

Vem som i slutändan får VM-guldet vet vi inte helt säkert förrän om några dagar.

Klart är att det blev en nästan farsartad avslutning på mästerskapet i Oberstdorf, och när medaljerna delades ut var det nästan helt utan de vanligtvis tillhörande glädjescenerna.

Tredje raka silvret

Mest besviken var ryssen Aleksandr Bolsjunov, som inte ens bemödade sig att hänga på sig sin silvermedalj under prisceremonin. Det här var hans tredje raka femmilssilver efter att ha blivit tvåa också på VM 2019 och på OS 2018.

Bolsjunov hade ledningen in på upploppet men guldet gick upp i rök när hans stav bröts när Klæbo försökte passera i ett ytterspår. Med bara en hel stav fick han sedan se sig omkörd av ytterligare en norrman, Emil Iversen, som senare tilldelades guldmedaljen.

— Enligt Aleksandr skulle guldet gå till honom eller till Klæbo, men inte till Emil Iversen. Så det var en protest mot att guldet gick till Iversen, säger Bolsjunov via sin översättare.

Nyblivne världsmästaren Emil Iversen visste inte vad han skulle känna efteråt. Å ena sidan gladdes han åt sin första individuella mästerskapsmedalj. Å andra sidan ...

Det är en absurd dag. Jag har jobbat så länge för att få vara med på en sådan där jävla medaljceremoni, och nu blev det så här.
Jag förtjänar inte guldet, men jag förtjänade silver och det hade smakat som ett guld. Det är min största dag i skidkarriären och det måste jag försöka fokusera på, säger Iversen.

Annons

Annons

"Förtjänar inte guldet"

Det skulle inte göra honom något om Norge får igenom en ytterligare protest så att han blir av med guldet. Johannes Høsflot Klæbo är den egentliga vinnaren, säger Iversen.

Det skulle jag inte ha några problem med. Jag förtjänar inte det här guldet. Men medaljen är jag värd.

Simen Hegstad Krüger, Norge, blev lika oväntat bronsmedaljör. Han tycker inte heller att Klæbo borde ha blivit diskad.

Han hade rätten på sin sida utifrån det jag har sett. Han har förtjänat guldet. Jag känner inte helt att jag har förtjänat det här bronset, säger Simen Hegstad Krüger.

Det blev ingen bra avslutning på mästerskapet medger Fis tävlingschef Pierre Mignerey. Men regler är regler.

Bolsjunov ledde och hade rätten att välja spår. Sedan var frågan varför han bröt staven, och på bilderna kan man se att Klæbos arm stöter till staven, så att den hamnar mellan skidorna på Bolsjunov och bryts. Klæbo försöker passera utan att det finns tillräckligt utrymme för att undvika kontakt. Så ansvaret ligger på honom, säger Mignerey.

Jens Burman var länge med och slogs om medaljerna men kroknade på slutet och gick i mål som sexa. Efter Johannes Høsflot Klæbos diskning lyftes svensken upp som femma, karriärens bästa placering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!