A-
A+

VM-duell mellan idolen och kvadrupelkungen

Nathan Chen under träningen inför VM i Stockholm.
Nathan Chen under träningen inför VM i Stockholm.
KonståkningTT

Konståknings-VM:s stora duell är den mellan den dubble OS-guldmedaljören Yuzuru Hanyu och de senaste årens världsmästare Nathan Chen.

Vinnaren får en psykologisk fördel inför OS nästa år.

Det är en ära att få tävla mot sin idol, säger Chen.

Annons

Annons

Skadefri är Yuzuru Hanyu favorit i VM.
Skadefri är Yuzuru Hanyu favorit i VM.

Duellen i Globen, som inleds med det korta programmet på torsdagen, står mellan den 26-årige japanen Hanyu och den 21-årige amerikanen Chen. Det är en kamp mellan förebilden och efterträdaren och mellan den konstnärliga giganten och kvadrupelkungen.

Hanyu är favorit. Chen är också en medaljör, säger den svenske VM-åkaren Nikolaj Majorov.

Yuzuru Hanyu har två VM-guld och tre VM-silver, men framför allt två OS-guld från Sotji 2014 och Pyeongchang 2018. Japanen har också satt världsrekord i poäng 19 gånger i karriären, men de senaste åren har han kämpat med en fotledsskada som han slagit upp gång på gång.

Kroppen har fått läka

Coronapandemin, som gjorde att förra årets VM ställdes in, har gett Hanyu chansen att läka kroppen ordentligt. I de japanska mästerskapen i december visade han att han är tillbaka på högsta nivå.

Att jag nu kan åka som jag vill visar att jag gjort rätt träning för min kropp. Nu ska jag fortsätta att utmana mig med svåra hopp samtidigt som jag undviker skador, sade Hanyu då enligt sajten japan-forward.com.

Chen är obesegrad sedan han klappade igenom i kortprogrammet i OS i Pyeongchang 2018 (17:e) och sedan slutade som femma i OS-debuten. Han tog revansch bara någon månad senare med VM-guld och försvarade världsmästartiteln 2019. I januari tog han femte raka titeln i de amerikanska mästerskapen. Det är också Chen som har det nuvarande världsrekordet.

Annons

Annons

"Är superexalterad"

Inför VM i Stockholm kommenterar Chen duellen med Hanyu för japan-forward.com:

Det är alltid en stor ära att få tävla mot min idol som jag hade när jag växte upp. Jag är superexalterad över möjligheten att få mäta mig med honom, säger Chen.

Med en nu fullt frisk Hanyu är det japanen som har en artistisk fördel över sin yngre rival. Frågan är om han kan slå amerikanen tekniskt. Chen var den första som satte fyra olika kvadruplar i en tävling.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!