A-
A+

Volvo Cars spår svagare andra halvår

Problem med leveranser pressar Volvo Cars. Arkivbild.
Problem med leveranser pressar Volvo Cars. Arkivbild.
EkonomiTT

Volvo Cars försäljning sjönk i augusti.

Nu räknar bolaget med en svagare försäljning under andra halvåret, jämfört med i fjol, på grund av bristen på komponenter.

Annons

Annons

Stopp hos underleverantörerna, främst i Asien, gör att Volvo Cars ledning nu skruvar ned förväntningarna på kommande månader.

Nedstängningar på grund av covid-19 situationen i Sydostasien fortsätter att påverka tillgången på halvledare. Det påverkar hela industrin och Volvo Cars, säger Ben Foulds, presstalesperson på bolaget.

Stark efterfrågan

Volvos försäljningen sjönk med 10,6 procent till 45 786 bilar i augusti jämfört med samma månad i fjol. Minskningen sker på den europeiska och kinesiska marknaden medan övriga marknader, exempelvis USA, växer.

Efterfrågan bedöms som fortsatt stark, men ledningen spår att det blir utmanande att nå samma försäljningsvolymer för andra halvåret jämfört med samma tid i fjol, även om helårsprognosen för 2021 fortsatt behålls intakt. Under perioden januari till augusti ökade Volvos försäljning totalt 26,1 procent, jämfört med samma period förra året.

Hur försäljningen kommer att påverkas under andra halvåret beror på hur snabbt produktionen kan komma i gång i Asien igen, säger Ben Foulds.

Annons

Annons

"Besvärlig situation"

På den punkten, när flaskhalsarna kan vara lösta, vågar sig Volvo Cars inte på någon prognos.

Vi följer situationen noggrant och den är ombytlig. Det är svårt att göra prognoser på lång sikt, säger Ben Foulds.

Förutom minskad produktion på flera av bolagets anläggningar runt om i världen är för närvarande produktionen i Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg pausad till följd av komponentbrist i produktionsledet. Senast på torsdagen meddelades att stoppet förlängs till mitten av nästa vecka. Även i fabrikerna i Olofström och Skövde har produktionen tillfälligt satts på paus.

Situationen är besvärlig, säger Ben Foulds.
Fakta: Volvo Cars försäljning i augusti
2020 (antal sålda bilar) 2021 Förändring i procent
Europa 17 493 13 052 -25,4
Kina 15 835 13 112 -17,2
USA 10 378 10 686 3,0
Övriga marknader 7 533 8 936 18,6
Totalt 51 239 45 786 -10,6
Källa: Volvo Cars
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!