A-
A+

Volvochefen anar motvind trots rekordår

Lastbilskoncernen Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Lastbilskoncernen Volvos vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
EkonomiTT

Volvo höjer utdelningen till 36,6 miljarder kronor i bokslutet för rekordåret 2023. Men lastbilstillverkarens orderingång pekar nedåt och vd Martin Lundstedt målar upp en bild av ett betydligt kärvare 2024.

Vi gör anpassningar nu, framför allt i Europasystemet, säger han.

Fjolåret var rekordstarkt när det gäller försäljning, men i år väntas en vändning nedåt, enligt AB Volvo.

Om vi tittar på efterfrågeläget ser vi en korrigering på någonstans kring 15, möjligen 20 procent, säger Martin Lundstedt.

Den omställning på marknaden som pågår syns även i Volvos siffror för orderingång, både vad gäller lastbilar och anläggningsmaskiner, som sjunker tydligt under fjärde kvartalet.

"En normalisering"

Lundstedt bekräftar tidigare rapporterade uppgifter om att det blir neddragningar i bland annat Tuvefabriken, men det blir på andra håll också.

Det gäller ett antal andra anläggningar i Sverige och resten av Europa också. Vi lever i en cyklisk industri och vi har de här flexibilitetsverktygen, säger han.

Lundstedt beskriver nedgången i efterfrågan som nu börjar synas som "en normalisering av marknaden" efter en period av hög efterfrågan.

Men vi ser ändå att det kommer att bli goda nivåer, både i Europa och Nordamerika och vi ser ett Latinamerika som kommer tillbaka.

Höjs 28 procent

Lundstedt är nöjd med hur 2023 års verksamhet gick.

Ett väldigt, väldigt starkt år. Det är så vitt jag vet första gången ett svenskt bolag har över 500 miljarder kronor i omsättning under ett år – nästan 553 miljarder kronor. Och det är ett väldigt starkt rörelseresultat på nästan 77 miljarder kronor, säger Lundstedt.
Kanonjobb av organisationen, tillägger han efter att ha radat upp koncernens investeringar i grön omställning och förvärv som har genomförts under året.

Ägarna ska nu få sin del av kakan. Styrelsen föreslår att utdelningen till aktieägarna höjs med 28 procent till 18 kronor per aktie, Vilket innebär att ägarna – om årsstämman godtar förslaget – får dela på 36,6 miljarder kronor.

Volvo backade på Stockholmsbörsen efter att bokslutet publicerats, men aktien återhämtade sig under dagen och stängde på plus 1,0 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.