Vrede i Sydafrika över påstått Trumputtalande

En bild från 1994 då Nelson Mandela lägger sin röst i Sydafrikas första demokratiska val. Arkivbild.
En bild från 1994 då Nelson Mandela lägger sin röst i Sydafrikas första demokratiska val. Arkivbild.
Sydafrika/USATT-AFP

Det sydafrikanska regeringspartiet ANC fördömer i starka ordalag de "nedsättande kommentarer" som USA:s president Donald Trump påstås ha fällt om landets första demokratiskt valda president Nelson Mandela.

Annons

Annons

I helgen rapporterade Washington Post om en del av innehållet i en bok som Trumps tidigare personliga advokat Michael Cohens skrivit. I boken, som släpps denna vecka, hävdar Cohen att han hans förre arbetsgivare uttryckt sig grovt rasistiskt om sin företrädare Barack Obama – och om Nelson Mandela.

Trump ska bland annat ha sagt att han inte betraktar Mandela som en "riktig ledare" och att "Mandela sabbade hela landet. Nu är det ett skithål".

"Knappast ett föredöme"

"All världens frihetsälskande folk förfäras över dessa förolämpande ord. . .  som kommer från en person, som själv inte direkt är ett föredöme när det gäller kompetent ledarskap" säger ANC i ett uttalande på tisdagen.

"Trump är splittrande, kvinnofientlig och vanvördig", fortsätter ANC och tillägger i uttalandet att Mandela "stod i skarp kontrast till Trump" som "förstod värdet av internationell vänskap".

Stiftelsen Nelson Mandela Foundation noterade i måndags uttalandena som tillskrivs USA:s president och konstaterade då i ett uttalande att "ledare som uppträder på det sätt som herr Trump gör "inte är lämpade att fälla auktoritativa kommentarer" om Mandelas liv och arbete.

Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany kommenterar ANC:s hårda ord om hennes chef med att beskriva Michael Cohen som en "vanärad brottsling" och "utesluten advokat".

Cohen jobbade för Trump fram till 2018, men åtalades sedan för ekonomisk brottslighet – delvis kopplad just till Trumps affärer – och dömdes till tre års fängelse. Med anledning av covidpandemin avtjänar han nu det straffet i husarrest.

Annons

Annons

"Profitera på lögner"

"Han har förlorat all trovärdighet och det är knappast överraskande att se hans senaste försök att profitera på lögner", skriver McEnany i ett e-mejl till nyhetsbyrån AFP på tisdagen.

Nelson Mandela valdes 1994 till Sydafrikas första svarta president. Han hade innan dess hållits fängslad i nära tre decennier av den dåvarande apartheidregimen. Efter sin mandatperiod på fem år trädde Mandela tillbaka från presidentposten.

Han avled i december 2013, 95 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons