A-
A+

VSK till allsvenskan efter 26 år: "Betyder allt"

Jabir Abdihakim Ali skickade Västerås till allsvenskan.
Jabir Abdihakim Ali skickade Västerås till allsvenskan.
FotbollTT

Nu är Jabir Abdihakim Ali fotbollskung i Västerås.

Genom sina två mål såg han till att Västerås slog Gais med 2–1 och är klart för allsvenskan, efter 26 år av ökenvandring i det svenska fotbollslandskapet.

Jag har gått igenom en jäkla massa. Nu känns det otroligt skönt, säger matchhjälten.

Kalle Karlsson fick fira uppflyttning till allsvenskan.
Kalle Karlsson fick fira uppflyttning till allsvenskan.

Jabir Abdihakim Ali kommer visserligen från Husby, utanför Stockholm, men i Västerås är han den store fotbollshjälten.

Lyckan var total bland den rekordstora publiken på 6 611 åskådare när han genom sina två mål drev sitt lag från 0–1-underläge i paus till seger med 2–1.

Det betyder jättemycket för mig. Jag har gått igenom en jäkla massa. Nu känns det otroligt skönt att vara bidragande till ett väldigt bra lag och en väldigt fin förening med väldigt fina supportrar, säger Ali i Discovery+.

Redan från start var Ali motorn i Västerås anfallsspel.

I femte minuten klackade han vackert bollen till en nästan fri Patric Åslund, som slarvigt sköt utanför.

I slutet av första halvlek var Jabir Abdihakim Ali kallast i Västerås när Filip Beckman i Gais nickade in 1–0, vilket blev en kalldusch för hemmapubliken.

Senast i allsvenskan 1997

Men direkt efter pausvilan finns det ingen i Gais försvar som stod emot när Ali gjorde två mål och säkrade Västerås uppflyttning.

Jag hade bestämt mig för att vi skulle vinna matchen, säger Ali.

Västerås har upplevt 26 år av ökenvandring i det svenska fotbollslandskapet sedan klubben åkte ur allsvenskan 1997. Nu är det annorlunda.

Det går ju inte att beskriva, det är obeskrivligt, det är otroligt. Men samtidigt odiskutabelt. Vi har varit så otroligt stabila hela året. Vi har gjort mycket rätt i år och till slut var det inget att snacka om, säger tränaren Kalle Karlsson i Discovery+.

"En känslostorm"

Karlsson var märkbart berörd bland alla fansen som stormade planen. Inte så konstigt eftersom han är uppväxt i bygden och har följt klubben i både med- och motgångar.

Det betyder massor för hela staden. Det är en stad som inte haft så mycket idrottsframgångar. Hela 2000-talet utan lag i högsta serien. Det är den enda staden i den här storleken som inte haft det. Jag tror det kommer betyda otroligt mycket för hela Västerås att få ett lag i allsvenskan. Jag hoppas hela stan backar upp oss nu för det kommer vi behöva.

Kalle Karlsson tog över som huvudtränare i Västerås i augusti 2021 – då var laget nära att åka ur superettan. Nästa säsong spelar man i allsvenskan.

Det kommer landa senare när det gått lite tid. Just nu är det bara en känslostorm. Det betyder ju allt, så klart. Det är svårt att beskriva i ord, säger Karlsson i Discovery+.

Mitt i Västerås glädjerus kunde Gais konstatera att de fortfarande har en bra chans att gå upp i allsvenskan sedan tabelltrean Utsikten förlorat mot Skövde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.