A-
A+

Wagner: Låt Kadyrov ta över Bachmutställningarna

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.
UkrainaTT-AFP

Paramilitära styrkan Wagners ledare Jevgenij Prigozjin ber Moskva att överlåta de ryska ställningarna i den stridshärjade staden Bachmut till Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.

Annons

"Jag ber er att utfärda en stridsorder före klockan 00 den 10 maj angående överföringen av positionerna för Wagners paramilitära enheter i Bachmut och dess periferi, till enheterna i Achmatbataljonen", skriver Prigozjin i ett brev till ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Achmatbataljonen refererar till de tjetjenska stridsförbanden under ledning av Kadyrov, som har styrt Tjetjenien i drygt 15 år.

Kadyrov skrev i fredags på Telegram att hans soldater är "beredda att avancera i och ockupera staden".

Samtidigt berömde han Wagnergruppen och sade att de båda styrkorna har kämpat sida vid sida i de "svåraste" striderna i Popasna, Lysytjansk och Sievjerodonetsk.

Prigozjin ska ha tackat Kadyrov för hans erbjudande i ett meddelande på lördagen och sade att de tjetjenska styrkorna "utan tvekan" skulle erövra Bachmut.

Prigozjin ställde i veckan ultimatum till den ryska ledningen: Wagnerstyrkorna lämnar Bachmut om man inte får mer resurser. Han anklagar Rysslands försvarsdepartement för att endast ha levererat drygt 30 procent av den nödvändiga ammunitionen sedan i höstas.

Wagnerstyrkorna strider parallellt med Rysslands vanliga militär i Ukraina och Prigozjins legosoldater leder striden om Bachmut.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.