A-
A+

Wagnergrundaren erkänner inblandning i USA-val

Ryske oligarken Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
Ryske oligarken Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.
RysslandTT-AFP

Den ryske oligarken och Wagnergrundaren Jevgenij Prigozjin erkänner rysk påverkan under den amerikanska valrörelsen 2016.

Annons

Annons

"Mina herrar, vi blandade oss i, vi blandar oss i och vi kommer att blanda oss i", säger 61-årige Prigozjin, som har anklagats för att driva en "trollfabrik" för att påverka val i flera länder i väst.

Uttalandet kommer efter att nyhetsbyrån Bloomberg bett om en kommentar om en rapport som gör gällande att Ryssland blandat sig i mellanårsvalen som inleds på tisdagen.

"Försiktigt, precist, kirurgiskt och på det sätt vi gör det, på det sätt vi kan", står det i Prigozjins uttalande.

Måndagen är den sista kampanjdagen inför mellanårsvalet, vars resultat kommer att forma resten av den amerikanske presidenten Joe Bidens mandatperiod och potentiellt kan underlätta för expresidenten Donald Trump att göra comeback i Vita huset.

Jevgenij Prigozjin har kopplingar till Kreml och president Vladimir Putin och omfattas av sanktioner från både USA och europeiska länder.

I september bekräftade Prigozjin att han grundat den Moskvastödda legostyrkan Wagnergruppen, vilket han tidigare förnekat.

Wagnergruppen har i många år misstänkts för att ha varit delaktig i att förverkliga Moskvas ambitioner utomlands, något som Kreml har förnekat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.