Walmart sluter upp med Microsoft om Tiktok

Den populära videoappen Tiktok. Arkivbild.
Den populära videoappen Tiktok. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Den populära videoappen Tiktoks vd Kevin Mayer lämnar sin post.

Samtidigt kommer besked om att den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart gör gemensam sak med Microsoft för att bjuda på appen.

Annons

Annons

Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, har fått hård kritik för att användarnas personliga data hamnar på avvägar. I Sverige har bland annat SVT och Sveriges Radio uppmanat sin personal att radera appen från företagets telefoner, och i USA har regeringen slagit fast att den utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Nu uppger Walmart att man vill gå samman med it-bjässen Microsoft, som sedan tidigare gått ut med att man förhandlar med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Ett samarbete skulle kunna lugna amerikanska makthavare, tror Walmart.

Vi är säkra på att ett partnerskap mellan Walmart och Microsoft kommer att uppfylla förväntningarna hos de amerikanska Tiktok-användarna och tillfredställa amerikanska myndigheter, säger bolaget till nyhetsbyrån AFP.

Den tidigare vd:n Kevin Mayers avgångsbesked kommer bara några dagar efter det att företaget lämnat in en stämningsansökan mot amerikanska regeringen, som motiveras med att USA:s president Donald Trump utfärdat en presidentorder som skulle kunna innebära ett förbud mot appen.

"De senaste veckorna, då den politiska miljön i hög grad har förändrats, har jag reflekterat mycket över vad strukturförändringarna i företaget kommer att kräva, och vad de innebär för den globala roll jag åtog mig", skriver Mayer i ett brev till de anställda, där han meddelar sin avgång.

Mayer kommer tills vidare att ersättas av Vanessa Pappas, som i dag har en lägre chefspost.

Ägarbolaget Bytedances grundare och vd Yiming Zhang skriver i ett separat brev att företaget arbetar febrilt med att hitta lösningar på de utmaningar man står inför globalt, och nämner särskilt marknaderna i Indien – där appen förbjudits – och USA.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons