A-
A+

Westwood kan passera Nicklaus och bli historisk

Lee Westwood under förberedelserna inför US Masters.
Lee Westwood under förberedelserna inför US Masters.
GolfTT

Lee Westwood har aldrig vunnit en major, men vid 47 års ålder lever fortfarande hoppet i allra högsta grad. Den här veckan kan han sno rekordet från Jack Nicklaus som den äldste spelaren att vinna US Masters på Augusta National.

Annons

Annons

Westwood, som var världsetta för tio år sedan, ligger utan tvekan högt på den inofficiella listan över "de bästa golfspelarna som aldrig har vunnit en major".

Engelsmannen har slutat tvåa tre gånger – bland annat 2010 och 2016 på Augusta – och trea hela sex gånger. Men det var ett tag sedan som han kom till en major i lika fin form som nu. Westwood slutade nyligen tvåa i både Arnold Palmer Invitational och The Players Championship, han har samtidigt klättrat till 20:e plats på världsrankningen och är en outsider i Masters.

Jag spelar kanske inte bra lika ofta nu som förr, men när jag spelar bra brukar jag vara med och fajtas. När jag kommer i stridens hetta och nära ledningen känner jag mig bekväm och det är en stor del i det, säger Lee Westwood på sin presskonferens inför Masters.

Sonen som caddie

I årets tävling har han sin son Sam som caddie, i stället för flickvännen Helen, och det är svårt att inte dra paralleller till när Jack Nicklaus vann Masters 1986. Den amerikanske legendaren blev då som 46-åring den äldste vinnaren i den anrika majorn, när han med sonen Gary som caddie vann fajten om den gröna kavajen för sjätte och sista gången.

Han är en legendar och kanske den bästa som någonsin har spelat den här sporten. Att slå hans rekord vore otroligt, säger Westwood som har en speciell relation med Nicklaus.

I Westwoods allra första Masters, 1997, gick de två söndagens slutvarv tillsammans.

När jag visste att vi skulle spela ihop gick jag ut på lördagskvällen och köpte den ikoniska bilden när han följer bollen på 17:e hålet med sin putter. Efter att vi hade spelat klart bad jag om att få den signerad och han skrev "Jag uppskattade vår runda. Bästa hälsningar, Jack Nicklaus". Jag har den fortfarande inramad, säger "Westy".

Det här blir Lee Westwoods 20:e Masters och Augusta är en bana där erfarenhet ofta premieras. Det är ingen slump att det var just där som Tiger Woods 2019 tog sin senaste majortitel och att Bernhard Langer, vid 63 års ålder, lyckades bli 29:a i den coronauppskjutna upplagan i november.

Man lär sig vart man inte ska slå bollen. Det är en väldigt strategisk golfbana, säger Westwood.

Annons

Annons

Stenson ur slag

En annan som har spelat Augusta National många gånger är Henrik Stenson, men där är förväntningarna ovanligt lågt ställda. Stenson, som fyllde 45 år i måndags, gör sin 16:e och i värsta fall sista start i Masters efter en rekordtung svit på sex raka missade kvalgränser i år. Den gångna veckans PGA-tourtävling i Texas var i alla fall ett litet steg i rätt riktning, då Stenson såg ut att klara "cutten" innan han sjabblade till allt med en trippelbogey på fredagens sista hål.

Westwoods framfart kanske ge Stenson lite extra inspiration inför framtiden, men den här veckan får det ses som en liten framgång och det enda blågula hoppet i Masters lyckas sätta stopp för sviten och får spela vidare i helgen. Det skulle dessutom garantera viktiga poäng på världsrankningen, där Henrik Stenson har rasat till 117:e och i nuläget inte har en av de två svenska OS-platserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!