WHO avråder från remdesivir

Läkemedlet remdesivir används på covidpatienter, men nu avråder WHO från att använda det mot covid-19. Arkivbild.
Läkemedlet remdesivir används på covidpatienter, men nu avråder WHO från att använda det mot covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Använd inte remdesivir för behandling av covid-19, oavsett hur sjuk en patient är. Det rådet ger Världshälsoorganisationen WHO efter att en ny granskning av det antivirala läkemedlet inte kunnat visa att det lindrar sjukdomen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidiga studier antydde att remdesivir kunde leda till ett kortare sjukdomsförlopp. Läkemedlet har därför blivit en del av behandlingen för patienter med covid-19, även i Sverige. I oktober beställde EU 500 000 doser till ett värde av drygt 10 miljarder kronor.

Men för en månad sedan kom WHO, efter en klinisk studie, fram till att remdesivir har liten eller ingen effekt mot covid-19. Nu har en WHO-panel som tar fram internationella riktlinjer kommit fram till samma slutsats och avråder från läkemedlet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Granskat fyra studier

"Panelen/.../fann att det saknas bevis för att remdesivir förbättrar oddsen för sådant som är värdefullt för patienterna, som minskad dödlighet, behov av respirator, tiden att tillfriskna...", skriver panelen.

Den har granskat fyra internationella, randomiserade studier där 7 000 sjukhusinlagda patienter med covid-19 undersöktes.

Remdesivir måste ges intravenöst, och panelen drar därför slutsatsen att hanteringen och behandlingen är för dyr och komplex med hänsyn till vad man får ut av läkemedlet.

Annons

Annons

Godkänt i över 50 länder

"Särskilt med tanke på de kostnader och resurser som är förknippade med remdesivir/.../kände panelen ett ansvar att kunna påvisa bevis på dess effektivitet, vilket inte har styrkts med den för tillfället tillgängliga datan" skriver panelen.

WHO:s rekommendation är inte bindande och panelen ser gärna att det görs fler utvärderande studier av remdesivir. Läkemedlet har hittills godkänts som behandling av covid-19 i över 50 länder.

Rättad: I en tidigare version benämndes studierna felaktigt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons