-
+

WHO:s experter besöker sjukhus i Wuhan

Kinesiska företrädare efter ett möte med WHO:s experter i Wuhan på fredagen.
Kinesiska företrädare efter ett möte med WHO:s experter i Wuhan på fredagen.
KinaTT-AFP-Reuters

Världshälsoorganisationen WHO:s experter har börjat undersöka coronavirusets ursprung i kinesiska Wuhan – efter förseningar och oro för bristande bevisläge.

Men någon utredning rör det sig inte om, hävdar Peking.

Annons

Annons

Webbkarta som pekar ut Huananmarknaden och det virologiska institutet.
Webbkarta som pekar ut Huananmarknaden och det virologiska institutet.

Gruppen gjorde på fredagen ett inledande besök på ett sjukhus där några av de första kända patienterna med covid-19 vårdades för drygt ett år sedan.

Zhang Jixian, som är chef för sjukhusets avdelning för andnings- och intensivvård, har i statliga medier beskrivits som den första som rapporterade fall av det nya coronaviruset. Upptäckten gjordes då man vid undersökning av ett äldre par hittade märkliga avvikelser från vanlig lunginflammation.

"Oerhört viktigt första platsbesök", twittrar Peter Daszak, en av WHO:s experter, om besöket.

"Vi är på det sjukhus som vårdade några av de första kända fallen av covid-19, träffar vårdpersonalen som utförde det arbetet och har en öppen diskussion om detaljerna i deras arbete", fortsätter han.

"Bussas runt"

De 13 experterna anlände till Wuhan den 14 januari, efter månader av förhandlingar mellan WHO och Peking. Tanken var att de skulle ha kommit tidigare i januari, men deras visum godkändes först inte.

När de nu till slut kan inleda sitt arbete på fältet, efter två veckor i karantän, får de finna sig i att bygga vidare på de grundläggande undersökningar som kinesiska forskare gjort.

Med hänvisning till hälsoläget kommer deras kontakter med personer i Wuhan också att begränsas till besök som organiseras av de kinesiska företrädarna.

Gruppen kommer att ge sig ut men de kommer att bussas runt, så de kommer inte att ha någon kontakt med samhället, säger WHO-talespersonen Margaret Harris vid en pressträff i Gèneve.
De kommer bara att ha kontakt med de olika individer som är planerade att vara en del av undersökningen.

Annons

Annons

"Globala efterforskningar"

WHO har också försökt tona ner förväntningarna på att organisationen ska kunna gå till botten med virusets ursprung.

Det finns inga garantier om svar, sade WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan tidigare i januari.

Från Pekings håll är man noga med att framhålla att undersökningen sker i samarbete med WHO – och att det inte rör sig om en granskning.

Den är en del av globala efterforskningar, inte en utredning, säger Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement.

Storpolitiska spänningar

Förutom sjukhuspersonal och patienter planerar WHO:s experter också att träffa forskare och bland annat besöka den djurmarknad varifrån viruset inledningsvis tros ha spridits till människor. De ska också besöka det virologiska institutet i Wuhan, som har stått i centrum för konspirationsteorier om att virusutbrottets egentliga ursprung var just detta laboratorium.

Det är oklart vilka besök som kommer att göras när.

Utredningen omgärdas av storpolitiska spänningar och har försenats då Kina inte velat ge WHO tillträde förrän nu. USA:s president Joe Bidens talesperson Jen Psaki uttryckte på onsdagen oro för desinformation från "vissa källor i Kina" och manade till en "robust och tydlig" undersökning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss