A-
A+

Wien tar itu med nazikonst

Utställningen med nazistisk konst visas på Wien Museum till april 2022.
Utställningen med nazistisk konst visas på Wien Museum till april 2022.
KonstTT-AFP

Två små rum, fullproppade med nazistisk konst, varav en del fortfarande i förvaringskartonger, visas just nu på Wien Museum. Utställningen är en del av en pågående granskning av ett mörkt förflutet.

Annons

Annons

En målning föreställer stadens opera med nazistflaggor och svastikor invävda i tapeterna. Utställningen "Vienna falls in line. The politics of art under national socialism" öppnade i oktober och är en del av en nu pågående uppgörelse med ett fult kapitel i den österrikiska historien, skriver AFP.

Utställningskuratorerna har varit noga med att inte ge den nazistiska konsten alltför mycket "aura".

Den här kan inte vara som andra utställningar i klassisk betydelse ... den måste brytas upp, säger kurator Ingrid Holzschuh till AFP.

Utställningen är baserad på fyra års forskning. Tillsammans med sin kollega Sabine Plakolm-Forsthuber har Ingrid Holzschuh gått igenom medlemsfiler tillhörande 3 000 konstnärer som officiellt var med i nazisternas konstnärliga organisation efter maktövertagandet i Österrike. Dessa blev accepterade av nazisterna först efter noggrann granskning. De konstnärer i Wien som inte samarbetade eller sympatiserade med nazisterna tvingades fly eller mördades i koncentrationsläger enligt uppgifter i utställningskatalogen.

Större delen av den konst som ingår i utställning har i decennier förvarats nedpackad av staden Wien. Wien Museum berättar också om de konstnärer som gjorde den.

Det finns ett stort behov av att förlika sig med historien. Det finns fortfarande många luckor, och de behöver fyllas, säger Ingrid Holzschuh.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.