Wilander: Kylan kan sänka gruskungen i Paris

Rafael Nadal under fjolårets final mot Dominic Thiem. Arkivbild.
Rafael Nadal under fjolårets final mot Dominic Thiem. Arkivbild.
TennisTT

Ett kylslaget Paris kan bli gruskungen Rafael Nadals fall i Franska mästerskapen.

De andra killarna vet om att det blir mycket lättare att möta Nadal på en blöt, kall och tung grusbana, säger Mats Wilander – som talar av egen erfarenhet.

Annons

Annons

Rafael Nadal kan få det jobbigt i Franska mästerskapen när grand slam-turneringen flyttats till hösten, tror Mats Wilander. Arkivbild.
Rafael Nadal kan få det jobbigt i Franska mästerskapen när grand slam-turneringen flyttats till hösten, tror Mats Wilander. Arkivbild.

Sedan 2005 har den vänsterhänte spanjoren tagit hem grusturneringen på Roland Garros i Paris hela tolv gånger – fler än någon annan spelare i tennishistorien.

Men i år är Rafael Nadals favoritskap mindre än han någonsin haft i sin favorittävling tidigare. Det tror i alla fall svenske legendaren Mats Wilander.

Jag tror att det med kallare temperaturer kommer bli ett annorlunda spel och det kommer inte ge honom samma utdelning. Han brukar ha mycket spinn på sin forehand och då blir det en djävulsk skillnad för de andra killarna med lite lägre studs, säger Eurosportexperten.

"Djokovic är nöjd"

Mats Wilander, som själv vunnit turneringen tre gånger, tror sig ana vad som väntar 34-åringen som jagar sin 20:e grand slam-seger.

Han gillar inte när det är kallare och de andra killarna vet om att det blir mycket lättare att möta Nadal på en blöt, kall och tung grusbana. De kan "träffa" honom mer i varje omgång så han blir mer utsliten lagom till, typ, en semifinal eller en final. Då står en Novak Djokovic eller Dominic Thiem där och tänker: "Nu har jag chansen".

Wilander tillägger:

Jag vet, sedan jag själv spelade, skillnaden i Franska när det var kallare. Man måste slå till hårdare i stället för att bara stå och toppa lite. En sån som Novak är nog rätt nöjd att Franska öppna går just nu.

Att coronapandemin skjutit fram Franska mästerskapen från i våras innebär inte bara en temperatursänkning på cirka tio grader – utan även att en ringrostig Nadal inte spelat en grand slam sedan Australian Open i januari.

Annons

Annons

"Gynnar honom inte"

Han (Nadal) kommer att få gå in och spela aggressivare redan i sin första match och han kommer antagligen inte att ha samma självförtroende som tidigare. Det gynnar inte Nadal på något sätt, säger Wilander.

På fredagens presskonferens inför turneringsstarten var Nadal inne på samma linje och medgav att han får det svårare i år.

Det är en speciell situation. Förhållandena här på Roland Garros är de tuffaste jag har varit med om för egen del. Av så många olika anledningar, sade Nadal och fortsatte:
Bollen går långsammare och det är väldigt kallt. Samtidigt har jag inte kunnat förbereda mig lika bra som vanligt, men jag är här för att kämpa.

I förra veckans ATP-turnering i Rom – Nadals första tävling på sju månader – blev det respass i kvartsfinalen mot argentinaren Diego Schwartzman, underlaget grus till trots.

TT: Vem vinner Franska öppna?

Jag sätter nog Novak som liten favorit, mycket på grund av Rom (där Djokovic stod som slutsegrare) och det som hände i US Open (diskad efter att ha slagit en boll på en linjedomare). Han har fått någon sorts identitet för sig själv och är revanschsugen. Novak är killen som kan explodera.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons