A-
A+

Wimbledon bekräftar: Inga ryssar välkomna

Världstvåan Daniil Medvedev under fjolårets Wimbledon-turnering. I år är han inte välkommen att delta. Arkivbild.
Världstvåan Daniil Medvedev under fjolårets Wimbledon-turnering. I år är han inte välkommen att delta. Arkivbild.
TennisTT

Ryska och belarusiska spelare är inte välkomna till Wimbledon i sommar.

Beskedet från den klassiska tennisturneringen gillas inte av Ryssland.

Det är otillåtet att hålla idrottare som gisslan, säger Dmitrij Peskov, talesman för Kreml.

Annons

Annons

På onsdagseftermiddagen kom det officiella beskedet från Wimbledon. Precis som New York Times uppgett tidigare under dagen har den anrika grand slam-turneringen bestämt sig för att porta ryssar och belarusier på grund av Rysslands invasion, stödd av Belarus, i Ukraina.

"Under rådande omständigheter, med en sådan orättfärdig militär aggression, som saknar motstycke, skulle det vara oacceptabelt om den ryska regimen vann några fördelar genom att ryska eller belarusiska spelare fick delta", skriver All England Lawn Tennis Club (AELTC), som arrangerar turneringen, i ett uttalande.

Därmed kommer inte nuvarande världstvåan Daniil Medvedev, Ryssland, till spel i grästurneringen utanför London. Fjolårets semifinalist, belarusiskan Aryna Sabalenka, som är rankad fyra just nu, är en annan som stoppas.

Medvedev håller för närvarande på att rehabilitera sig efter en bråckoperation. Han sade för en knapp månad sedan att han var förberedd på och skulle acceptera eventuella sanktioner.

Alla länder bestämmer sina egna regler, sade han då.

Tas som gisslan

Bland de styrande i Ryssland är tongångarna bistrare.

Det är otillåtet att återigen hålla idrottare som gisslan på grund av politiska fördomar, politiska intriger och fientligt agerande mot mitt land, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens, enligt Interfax.

Peskov säger att Wimbledons beslut skadar turneringen eftersom Ryssland är en stor tennisnation med flera högt rankade spelare.

Jag hoppas att spelarna, trots allt, gör allt vad de kan för att hålla formen och inte förlora sin världsklasskapacitet, säger han.

Annons

Annons

"Tufft för individerna"

Många idrotter har stoppat ryska och belarusiska idrottare från internationellt tävlande. Inom tennisen har de tidigare stoppats från deltagande i lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup. Men ryssar och belarusier har hittills fått spela vidare i de stora tourerna ATP och WTA, och ser också ut att få ställa upp i en annan av grand slam-turneringarna: Franska mästerskapen i månadsskiftet maj–juni.

Storbritanniens idrottsminister Nigel Huddleston sade vid en utfrågning i parlamentet i mars att det kan bli aktuellt att införa ett krav för ryska spelare att ta avstånd från Rysslands president Vladimir Putin för att få spela Wimbledon.

Nu har Wimbledon i stället tagit ett eget beslut i frågan och det är första gången sedan efter andra världskriget som den klassiska tennisturneringen stoppar spelare från specifika länder. Då tilläts inte spelare från bland annat Tyskland och Japan.

"Vi förstår att det här är tufft för individerna som drabbas, och det är ledsamt att de måste drabbas på grund av den ryska regimens agerande", säger AELTC:s ordförande Ian Hewitt ordförande i ett uttalande.

AELTC skriver också att beslutet kan omprövas "om läget förändras väsentligt" fram till juni.

Wimbledon avgörs 27 juni-10 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.