A-
A+

WTA fortfarande oroliga för Peng Shuai

Peng Shuai. Arkivbild
Peng Shuai. Arkivbild
TennisTT

Den tidigare försvunna tennisspelaren Peng Shuai har pratat med den Internationella olympiska kommittén, IOK, och försäkrat att hon mår bra. Men det räcker inte för WTA – som fortfarande oroas över situationen.

Annons

Annons

Under helgen hade Peng Shuai ett videosamtal med IOK-ordföranden Tomas Bach, och senare publicerades även filmer på sociala medier där den kinesiska stjärnan sägs delta vid invigningen av en ungdomstennisturnering i Peking. Det ser ut att vara få personer på läktarna vid tillställningen.

Jag tror att det delvis är den kinesiska staten som försöker att försäkra världen, och sina kritiker, om att hon mår bra i ljuset av att Peking ska hålla vinter-OS nästa år. Man vill värna bilden av ett säkert och välkomnande land för fans och tävlande, sade Jennifer Hsu, Kinaforskare vid tankesmedjan Lowy Institute, till TT under söndagen.

Inte heller damtennisorganisationen WTA verkar helt övertygade av filmerna.

"Det var skönt att se Peng Shuai i de senaste videorna, men de varken lindrar eller tar upp WTA:s oro över hennes välbefinnande och förmåga att kommunicera utan censur eller tvång," skriver man i ett mail till The Guardian.

Pengs samtal med IOK är inte heller tillräckligt för organisationen, som hotat med att dra sig ur Kina.

"Den här videon ändrar inte vårt krav på en fullständig, rättvis och transparent utredning, utan censur, av hennes anklagelse om sexuella övergrepp, vilket är den fråga som gav upphov till vår första oro."

Peng Shuai försvann efter att ha anklagat den kinesiske före detta vice premiärministern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp i ett inlägg på sociala medier, ett inlägg som sedan togs bort tillsammans med Pengs användarkonto.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.