A-
A+

WWF: Gult ljus för vanlig svensk kyckling

Vanlig svensk kyckling är inte längre rödmarkerad enligt WWF:s kriterier i köttguiden. Arkivbild.
Vanlig svensk kyckling är inte längre rödmarkerad enligt WWF:s kriterier i köttguiden. Arkivbild.
LivsmedelTT

Konventionell svensk kyckling är inte längre rödlistad sedan även klimatpåverkan tagits med i bedömningen, uppger Världsnaturfonden (WWF).

Annons

Efter en skärpning av kriterierna i WWF:s köttguiden hösten 2021 hamnade konventionell svensk kyckling på rött ljus, medan den kravmärkta fick grönt ljus.

Enligt en ny analys som visar på klimatpåverkan av kycklingproduktionen hamnar vanlig svensk kyckling på gult ljus igen i en totalbedömning. Däremot kvarstår rödmärkningen vad gäller djurvälfärd för all svensk kyckling utom den kravmärkta.

De snabbväxande kycklingraser som används i dag har högre risk att drabbas av smärtsamma benproblem. Därför ställer djurvälfärdskriteriet krav på att producenterna använder raser som växer långsammare, enligt WWF.

"Det finns ett ökat intresse bland livsmedelskedjor och restauranger att köpa kyckling som inte är framavlad för att växa så snabbt som möjligt, så vi hoppas att marknaden kommer att driva på en förändring här", förklarar Anna Richert, senior matexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.