A-
A+

WWF: Låt bli amerikansk hummer

Burfångad amerikansk hummer går drekt från grönt till rött ljus i WWF:s senaste fiskguide. Arkivbild.
Burfångad amerikansk hummer går drekt från grönt till rött ljus i WWF:s senaste fiskguide. Arkivbild.
FiskeTT

En delikatess i fiskdisken – men indirekt livsfarlig för en utrotningshotad val.

Därför säger Världsnaturfonden "låt bli" om den amerikanska hummern.

Den går direkt från grönt till rött ljus, säger Inger Melander på WWF.

Annons

Annons

Annons

Annons

I svenska vatten anses den amerikanska hummern vara en invasiv art. Men även i sina ursprungsvatten ställer den, indirekt, till med problem.

I senaste fiskguiden från Världsnaturfonden (WWF) avråder organisationen från amerikansk hummer som burfångats i USA eller Kanada, eftersom det visat sig att fisket är ett hot mot nordkaparen, en val som hör till de mest hotade arterna på jorden.

Fisket kan skada valen som simmar i de här vattnen och letar efter föda och även ska fortplanta sig, säger Inger Melander på WWF.
Man har ju burarna på botten och ganska kraftiga rep upp till en flytboj. Det är som upplagt för att valen ska trassla in sig. Det sker också kollisioner med båtar.

Strömmingen i fara

Nordkaparen, som kan bli omkring 15 meter lång, var tidigare spridd över ett stort område, men finns nu bara längs Nordamerikas östra kust.

Det bedöms bara finnas omkring 350 till 400 exemplar kvar. Och av dem är bara 80–100 honor.

Honorna har börjat föda kalvar senare än tidigare, samtidigt som det blivit fler år mellan födslarna. Valen har också börjat förändra sitt sökbeteende, det vill säga områden som den dyker upp i. Så det är flera faktorer som samverkar, säger Inger Melander.

I årets fiskguide, som WWF presenterar i dag, ingår 89 fisk- och skaldjursarter som finns på den svenska marknaden.

Utöver den amerikanska hummern har rekommendationerna ändrats för exempelvis strömmingen i Östersjön, som gått från grönt (bra val) till gult ljus (var försiktig) i guiden.

Beståndet är utsatt för ett högt fisketryck. Andelen lekmogen fisk går ner och strömmingarna börjar även minska i storlek och bli könsmogna tidigare. Det är klassiska tecken på överfiske, säger Inger Melander.

Annons

Annons

"Titta efter certifieringar"

Situationen för torsken är fortsatt bekymmersam, utan märkbara förbättringar. Andra arter som är illa ute är skipjack, en tonfiskart som används i tonfiskburkar, som gått från gult till rött när det gäller fiskar som fiskas i Atlanten.

Däremot får skarpsill och makrill grönt ljus i den senaste upplagan av fiskguiden.

Världsnaturfonden poängterar att det finns miljövänligare (till exempel MSC-märkta) alternativ för många av de populäraste matfiskarna.

Fisket är svårt. Det är så beroende av vad det är för art, hur den är fiskad och var den är fiskad, säger Inger Melander.
Men det är ett bra verktyg att titta efter certifieringarna när man vill hitta fisk som ligger på grönt ljus.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!