A-
A+

Yasin - P3 Guld-galans stora vinnare

Programledarna Oscar Zia och Emma Molin.
Programledarna Oscar Zia och Emma Molin.
MusikTT

P3 Guld-galans stora vinnare lyste med sin frånvaro. Hiphop-artisten Yasin sitter frihetsberövad misstänkt för stämpling till grovt brott.

Annons

Annons

Victor Leksell med sin priser för Årets pop och Årets låt vid P3 Guld-galan.
Victor Leksell med sin priser för Årets pop och Årets låt vid P3 Guld-galan.
Jelassi.
Jelassi.
Kasbo.
Kasbo.

Yasin och Victor Leksell tog hem två P3 Guld-statyetter vardera under kvällen, men en av dem var inte på plats för att ta emot priserna. Yasin, som tilldelades det tunga priset årets artist samt årets hiphop/r’n’b, sitter sedan nyårsafton frihetsberövad misstänkt för stämpling till grovt brott.

Yasin kunde inte vara på plats i kväll för att ta emot sitt pris, säger programledaren Emma Molin, utan att nämna någon anledning till hiphop-artistens bortavaro.

Försvarar beslutet

När brottsmisstankarna blev kända uppstod en upprörd debatt där kritikerna menade att han borde fråntas nomineringarna. Anna-Karin Larsson, områdeschef för Sveriges Radio, försvarar beslutet att låta nomineringarna stå fast med att arrangörerna skiljer på verk och person.

Vi tyckte det var viktigt att hans nominering fanns kvar, och då gjorde den det, och så röstade publiken fram honom som årets artist. Vad gäller årets hiphop är det hälften jury hälften publikens röster, och även där fick han flest röster, säger hon till TT

Efter sändningen arbetade Sveriges Radio med att få kontakt med Yasin, för att meddela att han tagit hem priserna.

TT: Har ni fått några reaktioner från publiken?

Vi har inte fått några reaktioner än. Vi har fått reaktioner på nomineringarna, men nu får vi se vad folk tycker. Folk som har lyssnat på hans musik har tyckt att det här har varit hans år, och röstat på honom, säger Anna-Karin Larsson.

Annons

Annons

"Lite overkligt"

Victor Leksell prisas i två kategorier, årets pop och årets låt. Hans debutalbum “Fånga mig när jag faller” har gått varm på radion under 2020, inte minst låten “Svag”, som prisas i den senare kategorin.

Jag skulle beskriva det som lite overkligt och lite konstigt sätt att ta emot ett pris på, jag har bara varit på galorna innan när det inte har varit corona. Men det känns helt otroligt, säger Victor Leksell till TT.

Nu ska han fira genom att möta upp sin flickvän, gå till hotellrummet och sedan sova.

TT: Är det tråkigt att det inte blir något riktigt firande?

Ja, det är väl det för alla andra. Jag brukar bli ganska tom efter sociala sammanhang, jag brukar tycka att det är rätt skönt att gå hem och lägga sig bara, säger Leksell.

"Till alla makrosbarn"

Priset i kategorin framtidens artist går till hiphop-artisten Jelassi, som kom med ep:n “Port 43” 2019 och sedan dess släppt flera singlar. Hon väljer att tacka sina lyssnare, gud, och “alla maskrosbarn”.

Jag själv är ett maskrosbarn och anledningen till att jag gör musik till alla maskrosbarn där ute. Jag vill att de ska ha någonting att lyssna på som de kan relatera till, säger hon till TT.

Hov1 tilldelades pris för årets grupp, medan Lik tog hem statyetten för årets rock/metal. Kasbo prisas i kategorin årets dans.

Precis som många andra arrangörer har P3 brottats med coronarestriktioner. Galan, som normalt sett brukar hållas i januari, fick flyttas fram till mars och genomfördes nu publikfritt på ett hotell, med artister och programledare på säkert avstånd från varandra, i olika rum.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!