A-
A+

Ygeman: EU-nämnden speglar inte riksdagen

Energiminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Energiminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
PolitikTT

Statsminister Stefan Löfven (S) har redan fått två KU-anmälningar mot sig för att inte ha lytt majoriteten i EU-nämnden. Nu får energiminister Anders Ygeman (S) också en för att inte ha talat för kärnkraften som hållbar på sitt senaste EU-möte.

Båda försvarar sig med att nämndens majoritet väger lättare än hela riksdagens.

Annons

Annons

Anders Ygeman skiter i EU-nämnden och viker ner sig istället för att stå upp för svensk kärnkraft och det svenska energisystemet när det verkligen gäller i EU, anser Lars Hjälmered, energipolitisk talesperson för Moderaterna och ordförande i riksdagens näringsutskott.

Han begär att KU, riksdagens konstitutionsutskott, ska granska om Ygeman struntade i det mandat han hade med sig till det extrainsatta mötet med EU-ländernas energiministrar den 26 oktober. En majoritet i nämnden bestående av Moderaterna Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna gav honom förhållningsorder om att föra fram att "den svenska uppfattningen är att svensk och europeisk kärnkraft ska klassas som hållbar i taxonomin".

Falsk majoritet

De fyra partierna har majoritet, så kallad falsk, i EU-nämnden men inte i riksdagen som helhet. Det hänvisade statsministern till när han kritiserades för att inte följa EU-nämndens order inför EU-toppmötet dagarna före Ygemans möte, där inte heller han tog upp kärnkraften som hållbar.

Ygeman använder samma försvarslinje:

"Frågan stod inte på mötets dagordning. I frågor där EU-nämndens majoritet inte avspeglar riksdagens, s k falsk majoritet, är det rimligt att regeringen följer den linje som har stöd i kammaren," säger Ygeman i en skriftlig kommentar till TT.

Annons

Annons

Taxonomi

Vad Hjälmered och hans parti har kunnat utröna tog energiministern inte upp frågan på sitt möte. Moderaterna hänvisar bland annat till videoupptagningar som finns på ministerrådets hemsida där diskussionen på mötet kan ses. Där talar ministrar från andra länder för kärnkraften som en hållbar investering i EU:s taxonomi.

Taxonomin är en lista som EU-kommissionen håller på och tar fram och där olika projekt och energislag klassas som hållbara investeringar eller icke. Just nu driver tiotalet EU-länder en kampanj för att kärnkraften ska klassas som hållbar i taxonomin, vilket ger tillgång till mer kapital för investeringar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.