A-
A+

Ygeman: Tydligare kriterier för utsatta områden

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild.
PolitikTT

Integrationsminister Anders Ygeman (S) tycker att kriterierna i klassningen av utsatta områden borde bli tydligare.

Han öppnar för ett kriterium om hur stor andel av invånarna i ett område som har utländsk bakgrund, rapporterar Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, säger ministern till tidningen.

Listan över särskilt utsatta områden har kritiserats för att bygga på polisens godtycke. Ministern säger att andelen med utomnordisk bakgrund som bor i ett område ”kanske ska vara ett av fem kriterier” i klassningen.

Jag skulle vilja att vi och polisen och andra engagerade har en diskussion om hur kriterierna ser ut. De måste vara transparenta och förutsägbara, säger Ygeman till DN.

Ministern vill inte ge ett exakt procenttal för var gränsen för ett eventuellt kriterium kring andel med utomnordiskt ursprung kan gå, men på frågan om han menar 50 procent svarar han:

Det är väl en siffra att utgå ifrån. Ska vi sen sätta den där siffran på allvar, då behöver vi utreda och fundera. Men om du vill ha en "hunch", så skulle jag sätta det där.

Enligt SCB-statistik som sammanställts av stiftelsen The Global Village har över 80 procent av de som bor i utsatta områden utländsk bakgrund. En person med utländsk bakgrund definieras som en person som själv är född utomlands eller har två föräldrar som är födda utomlands.

En fjärdedel av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.