-
+

Ymer bäst sedan Söderling – möter femteseedad

Mikael Ymer slår en backhand mot Carlos Alcaraz.
Mikael Ymer slår en backhand mot Carlos Alcaraz.
TennisTT

För första gången i sin tenniskarriär är Mikael Ymer framme i tredje omgången i en grand slam-turnering.

I Australian Open får han nu möta femteseedade Stefanos Tsitsipas.

Damn, jag lyckades, säger Ymer.

Annons

Annons

Den 24 januari 2011 förlorade Robin Söderling mot Oleksander Dolgopolov i åttondelsfinalen i Australian Open. Sedan dess har ingen svensk singelspelare tagit sig till ens till omgång tre. Förrän nu.

Mikael Ymer besegrade det spanska stjärnskottet Carlos Alcaraz med 2–6, 6–4, 6–4, 7–6 (7–5) och kan nu blicka framåt mot karriärens hittills största match.

Jag är naturligtvis väldigt glad, säger Ymer timmen efter att ha slagit in matchbollen.
Det här är stort, absolut, och jag försöker att inte ta de här stunderna för givet. Förra året var jag nära men fick inte med mig det. Jag har tränat och fick en ny chans och försöker uppskatta det fullt ut.

Möter träningskompis

Ymer får i nästa omgång ta sig an femteseedade greken Stefanos Tsitsipas, som han tränade tillsammans med inför Australian Open. Tsitsipas besegrade hemmahoppet Thanasi Kokkinakis, som fick plats i året första grand slam-turnering via ett wild card, i en femsetare över 4,5 timme.

Det var en jäkla match. Han var en stark motståndare, en stark fajter, säger Tsitsipas om Kokkinakis efter matchen.

Ymers match i tredje omgången lär spelas på en av turneringens stora banor, och inte som dagens möte på lilla bana 17 med Melbournes spårvagnstrafik som nära granne.

Men tankar på den matchen får vänta, i alla fall i några timmar.

Jag gör en jätteprestation. Nu ska jag njuta i dag och sedan koncentrera mig på nästa match, säger Ymer.

Annons

Annons

"Kommer att bli en förebild"

Efter att ha slagit ut 26-seedade Hubert Hurkacz i första omgången kunde kvalspelaren Carlos Alcaraz se ut som en relativt enkel motståndare. Men den 17-årige spanjoren har i hemlandet målats upp som en ny Rafael Nadal och visade direkt att han ville mer än bara se och delta.

Han gjorde det svårt. Jag hade i bakhuvudet att det här är en ung kille som har spelat bra och redan slagit många bra spelare, säger Ymer och spår att hans motståndare får en ljus framtid.
Han kommer att bli en som kidsen kommer att se upp till som en förebild i många år framåt. Han kommer att få en strålande framtid.

"Damn, jag lyckades"

Matchen bjöd på många och långa baslinjedueller, ofta dirigerade av spanjoren. När någon av spelarna gick fram mot nät var det oftast Ymer som fick med sig poängen.

Efter ett svängigt första set där spanjoren hade kommandot följde tre set som alla var jämna och med kamp för varje boll. Och i varje set var det 22-årige Ymer som kunde står för det avgörande servegenombrottet.

Sista set avgjordes i ett tiebreak som följde tidigare mall från matchen – jämnt spel med den lilla extra udden för Ymer. Och från baslinjen kunde svensken till slut se Alcaraz slå bollen någon decimeter för långt och därmed konstatera att matchen var över.

Efter matchbollen satt Ymer länge kvar i sin stol, med en blick och ett ansiktsuttryck som såg både glatt och lättat ut.

Jag har lyckats kriga hem två matcher trots att jag inte har spelat det spel jag har velat spela. Men det är kul att det kunde gå vägen, det var det jag ville få in i mitt huvud. Och så var jag väl också lite förvånad, damn, jag lyckades.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss