A-
A+

Ytterligare dödliga skjutningar i USA

Chockade invånare i Half Moon Bay vid platsen för en av de två skjutningarna i samhället.
Chockade invånare i Half Moon Bay vid platsen för en av de två skjutningarna i samhället.
USATT-AP-AFP

Minst sju personer har dödats i ett nytt skottdåd i Kalifornien, denna gång i samhället Half Moon Bay söder om San Francisco.

Senare kom uppgifter om ytterligare en dödlig skjutning. I staden Yakima i delstaten Washington har tre personer dödats.

Annons

Annons

Enligt polisen var det en man som dödade de tre personerna vid en närbutik, i vad som verkar vara en oprovocerad attack.

Det verkar ha varit en slumpmässig situation, säger polischefen Matthew Murray.
Den första skjutningen var inuti affären. Sedan gick han ut och sköt ett offer utanför affären och gick sedan över gatan och sköt uppenbarligen en person till.

Den misstänkte tog sig sedan i väg med en stulen bil.

Yakima ligger 16 mil sydost om Seattle och har runt 100 000 invånare.

Biden vill ha förbud

Efter en blodig start på året manar nu president Joe Biden till förbud mot vissa automatvapen.

"Vi vet att problemet med vapenvåld i USA fordrar kraftigare åtgärder. Än en gång uppmanar jag båda kongressens kamrar att agera snabbt och leverera ett förbud mot anfallsvapen på mitt bord, och vidta åtgärder för att skydda amerikanska samhällen, skolor, arbetsplatser och hem", säger presidenten i ett uttalande.

En lag som bannlyste automatvapen upphörde att gälla 2004. Sedan dess har USA:s kongress upprepade gånger misslyckats med att förnya den – trots att hundratals amerikaner årligen skadas och dör i masskjutningar. En ny federal lagstiftning skulle innebära att åldersgränsen för köp av anfallsvapen – i USA ofta definierade som halvautomatiska skjutvapen med löstagbara magasin – höjs från 18 till 21 år.

Annons

Annons

"Missnöjd anställd"

På måndagen inträffade även en skjutning i Half Moon Bay i Kalifornien. Gärningsmannen dödade först fyra personer på ett lantbruk och sedan tre personer på ett annat lantbruk i samhället. Ytterligare en person skadades allvarligt.

Den misstänkte, en 67-årig man, har enligt myndigheterna gripits. Han uppges ha arbetat på en av brottsplatserna och beskrivs som en "missnöjd anställd".

Kopplingen mellan de två brottsplatserna är ännu oklar. Men ett antal av de inblandade, däribland skytten, rapporteras ha asiatisk härkomst.

Det stärker parallellerna med helgens tragedi längre söderut, då elva personer dödades av en ensam gärningsman under ett kinesiskt nyårsfirande i Los Angeles-området.

"Tragedi på tragedi"

Skjutningen i Half Moon Bay skedde mindre än två dygn efter att en 72-årig man skjutit ned ett större antal människor, varav elva miste livet, vid en dansstudio i Monterey Park nära Los Angeles. Även där slog gärningsmannen till mot sin tidigare arbetsplats.

72-åringen tog sitt eget liv när polisen omringat honom.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom skriver på Twitter att han var på sjukhuset för att hälsa på överlevande från massmordet i dansstudion när han fick kännedom om dådet i Half Moon Bay.

"Tragedi på tragedi", twittrar guvernören.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.