Zambia nära statsbankrutt

Zambia ser ut att tvingas ställa in betalningarna på sin statsskuld i covidpandemins spår. Arkivbild
Zambia ser ut att tvingas ställa in betalningarna på sin statsskuld i covidpandemins spår. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Afrikas första statsbankrutt sedan covidpandemin slog till närmar sig med stormsteg. Det står klart sedan skuldtyngda Zambia meddelat att landet inte klarar av en redan försenad räntebetalning.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Fristen för Zambia löpte ut på fredagen för att betala en försenad så kallad kupongränta på 42,5 miljoner dollar. Räntan gäller ett av tre obligationslån som sammanlagt uppgår till 3 miljarder dollar.

Det står nu klart att landet inte kommer att klara av betalningen heller på fredagen, säger finansminister Bwalya Ng'andu.

Regeringen i Zambia har kallat långivarna till ett möte för att där be om anstånd till april nästa år. Men en grupp långivare som sammanlagt sitter på mer än 40 procent av Zambias obligationslån har indikerat att man inte kommer att gå med på mer uppskov för det afrikanska landet.

"Riktigt upprörda"

Långivarna är riktigt upprörda över att Zambia hade tre år på sig att vända sig till Internationella valutafonden och få hjälp, men vägrade göra det då de inte ville att fonden skulle komma med tuffa reformkrav, säger Lutz Roehmeyer, investeringschef på långivaren Capitulum Asset Management (CAM).

CAM har sagt sig kunna tänka sig ge det skuldtyngda landet anstånd. Men CAM ingår inte i den stora grupp långivare som verkar motsätta sig det upplägg med anstånd på betalningar som Zambia vill ha.

Zambias regering har sagt att man kommer göra allt som går för att inte tvingas ställa in betalningarna på statsskulden. Bwalya Ng'andu meddelar att förhandlingarna fortsätter och hoppas att "det leder till någon lösning längs vägen".

Zambia brottades med ett växande skuldproblem redan innan covidpandemin slog mot den globala tillväxten och landets ekonomi.

Annons

Annons

Kwachan har rasat

I fjol uppgick landets statsskuld till 11,2 miljarder dollar, motsvarande 48 procent av landets bruttonationalprodukt. Och Internationella valutafonden räknar med att skuldbördan till årsskiftet 2020–2021 har vuxit till 70 procent av BNP.

Förutom obligationslånen består skuldberget bland annat av bilaterala lån till Zambia på cirka 3,5 miljarder dollar och lån från multilaterala institutioner på 2,1 miljarder. Skulden till Kina och kinesiska långivare uppgår totalt till omkring 3 miljarder.

Situationen för Zambias regering – som liksom många afrikanska länder drabbats av väsentligt högre sjuk- och hälsovårdskostnader i covidpandemin – förvärras av att landets valuta, kwachan, har rasat med omkring en tredjedel av sitt värde sedan årsskiftet.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig formulering om Zambias geografiska läge.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons