A-
A+

Zelenskyj: 1 000 kvadratkilometer återtaget

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
UkrainaTT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj påstår att de ukrainska styrkorna återtagit 1 000 kvadratkilometer territorium sedan 1 september.

Samtidigt vittnar skadade soldater om ett högt pris för motoffensiven.

Annons

Annons

Ukrainska soldater bär en kista vid en begravning i Kiev.
Ukrainska soldater bär en kista vid en begravning i Kiev.

Presidenten kom med uppgifterna på torsdagskvällen, strax innan han i en separat video uppgav att staden Balaklija i Charkivregionen i nordöstra Ukraina befriats, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ukraina är troligtvis också bara dagar från att återerövra staden Kupjansk i Charkiv, vilket skulle försvåra, men inte kapa, Rysslands kommunikationslinjer till den ryskockuperade staden Izium, skriver tankesmedjan ISW i sin senaste rapport.

Ryssland säger sig å sin sida ha stoppat en ukrainsk attack i närheten av staden Enerhodar, där det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja ligger. Och i staden Bachmut i norra Donetsk har 17 personer skadats och nio dödats i ett ryskt angrepp, säger regionens ukrainska guvernör Pavlo Kyrylenko. Bostadshus, affärer och en marknadsplats skadades bland annat i angreppet.

Staden är utan vatten och elektricitet för fjärde dagen, säger Kyrylenko på sociala medier, enligt AFP.

Han tillägger att skadorna är omöjliga att reparera till följd av striderna.

Soldater vittnar

Ukrainas försvarsdepartement hävdar i sin senaste uppdatering att ytterligare över 600 ryska soldater dödats – uppgifter som inte bekräftats av andra källor.

Men framgångarna som president Zelenskyj framhåller – vilka inte bekräftats av oberoende källor – i motoffensiven har dock kommit till ett högt pris, vittnar skadade soldater som anonymt eller bara med förnamn berättar om sina upplevelser för The Washington Post.

Vi förlorade fem man för varje (soldat) som de förlorade, säger soldaten Ihor från ett sjukhus i söder.

Annons

Annons

I underläge

De signalerar att de ukrainska styrkorna har lång väg framåt och att många lär falla offer.

En av dem, som retirerade från en ryssockuperad by, säger till tidningen att Ryssland satte in klusterbomber och fosfor i Chersonregionen i söder.

De använde allting mot oss. Vem kan överleva en sådan attack i fem timmar, säger han till tidningen.

Soldaterna vittnar också om att de utrustningsmässigt är i underläge och att de ryska styrkorna hackade drönare och tog över dem, och att ryska lokaliseringsradarsystem snabbt upptäckte ukrainska artilleriställningar, och själv öppnade eld mot dem.

De träffade oss hela tiden. Om vi sköt tre granater, så sköt de tjugo tillbaka, säger Olesandr, som förlorat en arm, till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.