A-
A+

Zelenskyj ber om mer medan Kina stoppar stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
UkrainaTT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill se hårdare tag från omvärlden mot Ryssland. Vädjan kommer dagen efter det att EU, USA och övriga i G7 beslutat om nya sanktioner mot ryska intressen.

Samtidigt syns tydliga splittringar om stödet till Ukraina sedan Kina stoppat ett uttalande om stöd.

Annons

Annons

Dagen efter en stilla minnesdag, ett år efter dagen då ryska styrkor drog in i Ukraina, fortsatte Zelenskyj att be omvärlden om stöd.

"Trycket på Ryssland angriparen måste öka", skrev han på Twitter på lördagen.

Zelenskyj skrev också att Kiev vill se skarpare åtgärder mot rysk kärnkraftindustri och det statliga ryska kraftbolaget Rosatom. Han vill också se krafttag mot ryska banker.

G20 i Bangalore

Utspelen via sociala medier kom samtidigt som högnivåmöten som hållits i Indien avslutades.

De mäktiga grupperna G7 och G20 har varit samlade i teknikstaden Bangalore. G7, med ledande industrinationer som medlemmar, stod enigt i både moraliskt och ekonomiskt stöd till Ukraina.

Ländernas finansministrar krävde också att Internationella valutafonden IMF beslutar om omfattande och långvariga stödpaket till Ukraina.

Värre var det inom G20-ländernas gruppmöte. Indien – som för närvarande leder G20 – och Kina är två viktiga aktörer i gruppen. De två nationerna har tidigare fört en balansgång i hållningen gentemot Ryssland.

Mötet med G20:s finansministrar i Bangalore misslyckades på lördagen att enas om en slutkommuniké. Anledningen var att Kina ville att uttalandet skulle vara vagare och mer urvattnat i referenser till det ryska invasionskriget.

Ett slutdokument från liknande möten är brukligt, och brist på ett sådant ses som ett misslyckande, rapporterar AFP.

I stället valde Indien att offentliggöra "en sammanfattning från ordföranden", där det sades att "de flesta länder fördömer å det skarpaste kriget i Ukraina".

Annons

Annons

Biden tveksam till stridsflyg

Tvådagarsmötet hade samtidigt visat på "olika bedömningar på läget samt hur man ser på sanktioner" enligt diplomatiska källor.

Spaniens representant kommenterade förhandlingarna som "mindre konstruktiva", medan anonyma diplomatkällor sade att Kina krävt att ordet krig skulle tas bort.

Kievs förhoppning om att få stridsflyg möttes åter av nekande svar från Washington DC.

President Joe Biden sade i en intervju med mediebolaget ABC att det inte är aktuellt att skicka stridsplan av till exempel typ F-16 till Ukraina.

Vi skickar honom vad vår erfarna militär anser att han behöver. Han behöver stridsvagnar, han behöver artilleri, inklusive ytterligare Himars, han behöver luftvärn, sade Biden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.