A-
A+

Zelenskyj: Kan förhandla – efter rysk reträtt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på Världsekonomiskt forum i Davos i måndags. På onsdagen framträdde han på nytt på videolänk från Kiev.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade på Världsekonomiskt forum i Davos i måndags. På onsdagen framträdde han på nytt på videolänk från Kiev.
UkrainaTT-AP-AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj öppnar för direkta förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin.

Förutsättningen, säger han, är att Ryssland "skiftar från blodigt krig till diplomati".

Annons

Annons

Zelenskyj deltog på onsdagen via videolänk på Världsekonomiskt forum i Davos. Han sade sig då vara villig att förhandla direkt med Vladimir Putin, men krävde att ryska styrkor först drar sig tillbaka till platserna de befann sig på före invasionen inleddes den 24 februari.

Han betonade vidare att Ukraina har för avsikt att driva ut Ryssland ur samtliga ockuperade områden.

Ukraina kommer att slåss tills dess att vi har återtagit hela vårt territorium, säger han.

Zelenskyj vädjade ånyo om fler och tyngre vapen. Enligt Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, som var på plats i Davos, behöver landet i första hand raketartillerisystem för att kunna slå tillbaka de ryska attackerna i Donbass och återta territorium.

Varje dag någon sitter i Washington, Berlin, Paris och andra huvudstäder och överväger huruvida de ska göra något eller inte kostar oss liv och territorium, säger han.

Steg mot annektering

Rysslands president Vladimir Putin skrev på onsdagen under ett dekret som underlättar processen för boende i de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja att bli ryska medborgare.

Dekretet innebär en utvidgning av ett system som omfattat regionerna Donetsk och Luhansk sedan 2019.

Militärstyret i det ryskockuperade Cherson har sedan tidigare infört den ryska rubeln som valuta, och uppgett att man har för avsikt att be Ryssland att annektera regionen. Passdekretet kan tolkas som ytterligare ett steg i samma riktning.

Det ukrainska utrikesdepartementet kallar i ett uttalande det ryska agerandet för ett "flagrant övergrepp" mot landets självständighet och ett brott internationell rätt.

Annons

Annons

Ingen utväxling innan dom

Det blir ingen utväxling mellan ryska och ukrainska krigsfångar förrän ukrainska fångar i ryskt förvar dömts i domstol. Det säger Rysslands vice utrikesminister Andrej Rudenko i ett uttalande.

Innan det är allt prat om utväxling för tidigt, säger han.

Förra veckan kapitulerade hundratals ukrainska soldater som försvarat den strategiska hamnstaden Mariupol i sydost efter att ha hållit ut i kulvertarna under stadens stålverk, Azovstal, i veckor.

Från ryskt håll har det talats om att fångarna ska ställas inför rätta för krigsförbrytelser. Ukraina har å sin sida uttryckt förhoppning om att återfå krigsfångarna i ett fångutbyte.

"Extremt allvarlig"

I östra Ukraina rasar striderna vidare. Situationen är enligt utrikesminister Kuleba "extremt allvarlig".

President Volodymyr Zelenskyjs talesperson Sergey Nikiforov säger till den amerikanska tv-kanalen ABC att det i östra Ukraina just nu går sju ryska soldater på varje ukrainsk.

Ryska styrkor har den senaste tiden riktat in sig på att omringa staden Sievjerodonetsk, en av de sista i Luhanskregionen under ukrainsk kontroll. Enligt guvernör Serhij Hajdaj har de ryska styrkorna nått stadens utkanter, där strider nu pågår.

"Luhansk står inför sin svåraste tid under åtta års konflikt", skriver Hajdaj på Facebook.

Slopad åldersgräns

Det ryska parlamentet ändrade på onsdagen den övre åldersgränsen för den som vill ansluta sig till den ryska försvarsmakten, rapporterar flera nyhetsbyråer. Den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti uppger, med hänvisning till Rysslands biträdande försvarsministern Nikolai Pankov, att den nya övre åldersgränsen är 50 år.

"Vi måste stärka våra väpnade styrkor för att bistå försvarsdepartementet. Vår överbefälhavare (Rysslands president Vladimir Putin, reds anm) gör allt för att militären ska vinna och förbättra dess effektivitet", säger parlamentets talman Vjatjeslav Volodin i ett uttalande på parlamentets hemsida.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu sade på tisdagen att den "särskilda militäroperationen" i Ukraina skulle fortsätta "tills dess att alla mål har uppfyllts".

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel övre åldersgräns för nya rekryter till den ryska försvarsmakten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.