A-
A+

Zelenskyj uppmanar: Lämna Donetsk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla civila i Donetskregionen att evakuera. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla civila i Donetskregionen att evakuera. Arkivbild.
UkrainaTT-AP-AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla civila i Donetsk i östra Ukraina att lämna regionen.

Analytiker tror att striderna nu kan intensifieras.

Annons

Annons

Den senaste tiden har kraftiga strider mellan rysk och ukrainsk militär utkämpats i Donetskregionen. Arkivbild.
Den senaste tiden har kraftiga strider mellan rysk och ukrainsk militär utkämpats i Donetskregionen. Arkivbild.

Den senaste tiden har kraftiga strider mellan rysk och ukrainsk militär utkämpats i Donetsk.

På lördagskvällen meddelades ett beslut om obligatorisk evakuering av civila i regionen. Beslutet fattades av departementet för återintegrering av tillfälligt ockuperade områden i Ukraina.

Evakuera alla civila

I sitt nattliga tal till nationen säger president Zelenskyj att hundratusentals människor, däribland tiotusentals barn, fortfarande befinner sig i stridszoner i det östligt belägna Donbass-området.

Under fredagen dödades sex civila och 15 skadades i ryska attacker, uppger guvernören Pavlo Kyrylenko.

Många människor vägrar att lämna… men det måste verkligen göras, säger presidenten och uppmanar de ukrainare som har möjlighet att försöka övertyga människor som är kvar i Donetsk till att fly.
Ju fler människor som lämnar Donetskregionen nu, desto färre människor får den ryska armén möjlighet att döda.

Evakueringen kommer att ske med stöd från myndigheterna, uppger Zelenskyj.

Vi är inte Ryssland. Därför är varje liv viktigt för oss. Och vi kommer att använda oss av alla tillgängliga möjligheter för att rädda så många liv som möjligt och i så stor utsträckning som möjligt begränsa rysk terror, säger Zelenskyj.

Annons

Annons

Obligatorisk evakuering

Enligt biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk är det viktigt att evakueringen sker före vintern, rapporterar bland andra CNN.

Det kommer inte att finnas någon uppvärmning i Donetskregionen i vinter, säger Veresjtjuk.

Enligt ukrainska beräkningar finns mellan 200 000 och 220 000 civila kvar i Donetsk, varav 50 000 är barn.

Civila som vägrar att lämna kommer att få skriva under en formell vägran från obligatorisk evakuering, säger Veresjtjuk till ukrainska medier.

Den som skriver under medger att den förstår vilka risker beslutet att stanna i regionen medför, och blir då personligen ansvarig för sitt liv.

Striderna kan intensifieras

ISW:s militäranalytiker tror att striderna i Donetsk kommer att intensifieras efter det att Zelenskyj beordrat civila att evakuera, står det i tankesmedjans senaste lägesuppdatering.

De ryska styrkorna bedöms koncentrera sig på att försöka att anfalla den väl försvarade staden Bachmut i norra delen av Donetsk och pressa tillbaka det ukrainska artilleriet, snarare än att försöka att inta Slovjansk.

Fortsatta attacker mot Mykolajiv

Omfattande ryskt bombardemang har riktats mot Mykolajiv i södra Ukraina under morgonen och natten till söndagen, enligt stadens borgmästare.

"Mykolajiv utsattes för massbeskjutning i dag. Antagligen den kraftfullaste hittills", skriver Oleksandr Senkevytj på meddelandeappen Telegram.

Enligt ukrainska medier dödades en av landets rikaste män, spannmålsmogulen Oleksij Vadaturskyj, och hans fru när en robot träffade deras bostad under natten, rapporterar BBC.

Vadaturskyj ägde jordbruksföretaget Nibulonm som byggt stora lageranläggningar och annan infrastruktur för Ukrainas spannmålsexport, och har tilldelats "Ukrainas hjälte"-priset.

President Volodymyr Zelenskyj beskriver Vadaturskyjs bortgång som en "stor förlust för hela Ukraina", rapporterar The Guardian.

Ryska attacker har också riktats mot Charkiv och Sumy, två regioner i nordöstra Ukraina, enligt lokala myndigheter.

Donetskregionens guvernör meddelar också att tre civila har dödats och åtta skadats i rysk artilleribeskjutning på lördagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.