A-
A+

Zverev om sin diabetes: Sporrade mig att lyckas

Alexander Zverev åkte ur Australian Open i torsdags.
Alexander Zverev åkte ur Australian Open i torsdags.
TennisTT-AFP

Den tyske tennisstjärnan Alexander Zverev berättar att han som barn fått höra att han aldrig skulle kunna bli elitidrottare då han diagnostiserades med diabetes. Till australiska Channel 9 säger han att det beskedet snarare sporrade honom att försöka mer.

Annons

Annons

Zverev, som är på väg tillbaka efter den allvarliga fotledsskada som han ådrog sig i semifinalen mot Rafael Nadal i Franska mästerskapen i somras, fick diagnosen diabetes typ 1 vid tre års ålder.

Mina föräldrar var väldigt rädda. De var väldigt oroliga. Mamma grät mycket, säger han.
Jag sa alltid till läkarna, "ja, ja, jag vill spela tennis. Det är det enda jag verkligen bryr mig om", säger Zverev.

Upprörd

Han berättar att flera läkare sagt att han absolut måste sluta med tennisen, att han inte kunde hålla på med något som var så fysiskt krävande.

Det fastnade verkligen i mig, det gjorde mig ganska upprörd om jag ska vara ärlig. Jag tycker inte att man ska sätta några gränser för barn. Det är inte är rättvist mot dem.

25-åringen har varit rankad tvåa i världen och har vunnit 19 ATP-titlar och ett OS-guld.

I årets upplaga av Australian Open klarade sig dock Zverev bara förbi första omgången. Amerikanen Michael Mmoh vann över honom med 3–1 i set i andra omgången.

Annons

Annons

Stiftelse

Förra året startade Zverev en stiftelse för att hjälpa unga människor med diabetes.

Det är målet med min stiftelse, att föra ut budskapet att man kan leva ett normalt liv.
Det finns många olympiska guldmedaljörer med diabetes. Det finns många fantastiska fotbollsspelare i Europa också. Det finns verkligen ingen gräns för vad man kan göra.

Zverev säger att han tidigare har haft svårt att acceptera sjukdomen och att han försökte dölja den. Men att han i fjol valde att berätta eftersom han ville hjälpa andra. Nu tar han ibland insulin under matcher.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.